Četvrtak, 25. travnja 2024.

PODRAVCI U SABORU Felak danas doznao, Lacković odavno spreman

Za sutra je najavljena konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora.

Da ćemo u Saboru imati predstavnika ovdašnjeg HDZ-a, Predsjedništvo stranke tek je danas definitivno odlučilo. Ta je odluka, naime, ovisila o tome hoće li prva s liste u Vladu ili će ostati u Europskom parlamentu. Kako je odlučeno da će Ivana Maletić ipak zadržati posao HDZ-ove eurozastupnice, Predsjedništvo stranke danas je potvrdilo ne tako davne najave predsjednika podravsko-prigorskog HDZ-a Darka Sobote koji je Dravi.info rekao: — Prije nego kažem tko će u Sabor, samo bih podsjetio da sam najavljivao da će predstavnik Hrvatske demokratske zajednice iz naše županije zasigurno biti u Saboru. Imajući u vidu nespojive dužnosti zamjenika župana, dakle mene i saborskog zastupnika, saborski mandat će zasigurno do lokalnih izbora obavljati Damir Felak.

Hoće li Sobota potom u Sabor ili će ostati na poslu u Nemčićevoj, ovisi o odlukama stranke te o predstojećim lokalnim izborima.

Sam Damir Felak kaže da je zamjenski mandat zastupnice Maletić predsjedništvo HDZ-a dalo njemu jer ga predsjednik Sobota ne može konzumirati zbog nespojivosti dužnosti. U svom će saborskom poslu, kaže Felak, nastaviti tamo gdje je stao u proteklom prije vremena završenom mandatu: — Nastojat ću se zalagati za interese naše županije i Koprivnice kao grada iz kojega dolazim. Mislim da sam to, koliko sam god mogao, činio i tijekom proteklih šest i pol mjeseci. Činit ću to i ubuduće. Ipak sam zastupnik iz stranke koja ima najviše mandata i koja će, vjerujem već idući tjedan, imati i predsjednika Vlade. Vjerujem da ćemo kroz HDZ i koaliciju HDZ-a i MOST-a pokušati učiniti sve najbolje što je moguće za naš kraj, za Podravinu i Prigorje.

Felak je spreman dodatno se angažirati i u radu nekog od saborskih odbora. Hoće li tako i biti, kaže, u ovom trenutku još ne zna, no podsjeća da je u prošlom sazivu bio član Odbora za poljoprivredu. Recimo i da ni Felak ni Sobota ovog trenutka ne znaju hoće li netko od ovdašnjih HDZ-ovaca imati priliku doprinijeti boljitku države angažmanom u izvršnoj vlasti. O tome će se na ovom nivou, doznajemo, razgovarati idući tjedan.

Za razliku od naših HDZ-ovaca, neovisni narodni zastupnik s Bandićeve liste, Željko Lacković iz Đurđevca, nije imao dvojbi da će početi obnašati dužnost saborskog zastupnika. I ne samo to. Dobio je ulogu predsjednika kluba Bandićevih šest zastupnika što mu, kaže, otvara nove mogućnosti: — Jasno da će mi ta pozicija davati i dosta drugih poslova koje ne bih imao da sam samo saborski zastupnik. No dat će mi i dodatne mogućnosti jer ću kao predsjednik Kluba zastupnika sudjelovati u pripremi sjednica Sabora. To je onda mogućnost nametanja tema dnevnog reda i lobiranja za projekte koji su ovdje za nas bitni, osobito stoga jer na tim sjednicama sudjeluju i svi ministri.

Kao iznimno važne teme zastupnik Lacković je istakao ulaganja države u prometnu infrastrukturu, ali i rješavanje problema naplate rudne rente te realizaciju projekta Piškornica. Također će se, najavio je, angažirati na rješavanju problema sufinanciranja lokalne uprave u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naime, država namjerava manjak prihoda od poreza na dohodak općinama i gradovima namiriti povećanjem prihoda od poreza na promet nekretnina što u kontinentalnoj Hrvatskoj nikako nije dovoljno. Dok u južnoj Hrvatskoj to vjerojatno neće biti problem zbog visokih cijena nekretnina, općinama i gradovima u kontinentalnoj Hrvatskoj treba omogućiti da kapitaliziraju prednosti koje tu imaju, kaže zastupnik Lacković:

— Naša je prednost rudno bogatstvo koje se ovdje crpi. I svi mogu biti uvjereni da ću ja upravo na tom tragu tražiti i povećanje rudne rente koju moraju plaćati oni koju ju eksploatiraju, konkretno INA, i s druge strane preraspodjelu unutar tih sredstava da država kada rješava pitanje financiranja lokalne samouprave ima to u vidu i odobri nama povećanje udjela u tim prihodima kako bi se naš kraj mogao razvijati.

Na upit je li spreman za nove političke izazove, Lacković je Dravi.info ne dvojeći odgovorio:

— Oduvijek sam spreman na sve izazove koje nosi život, a politika nije vrhunac mojih aktivnosti. I ovu ću dužnost obnašati na jednostavan način, bit ću predstavnik naroda. Volim se nazivati narodnim zastupnikom jer u Sabor nisam došao kao član političke stranke već kao nezavisni kandidat kojemu su građani dali potporu. To ću im svojim djelovanjem u Saboru vratiti, osobito boreći se za prava Podravine.

Recimo i da je konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora najavljena za sutra (u petak) u 15 sati.

zatvori