Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘Koprivnica će zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu postati centar cjeloživotnog učenja u regiji’

Pučko otvoreno učilište i Grad Koprivnica domaćini su prvog transnacionalnog sastanka projekta „Pacemaking the education and employment: answers to new challenges and opportunities“.

Riječ je o projektu u sklopu europskog Erasmus+ projekta kojim će partneri iz Hrvatske, Velike Britanije, Poljske, Italije, Češke i Litve tijekom godinu i pol dana, koliko traje projekt, iskreirati novo zanimanje na tržištu rada. Rekao je to ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Josip Nakić Alfirević: — Glavni nam je cilj da na kraju imamo rezultat koji će pomoći u svim zemljama kroz zajednički kurikulum da dođemo do novog zanimanja koji će povezivati dva područja – obrazovanje i zapošljavanje.

Koordinator zapošljavanja i educiranja radni je naziv novog zanimanja, a povezivat će na dnevnoj bazi poslodavce, nezaposlene i obrazovne institucije kako bi sustav u najkraćem mogućem vremenu omogućio obrazovanje odraslih za stvarne potrebe poslodavca. Time bi se postiglo i smanjenje liste nezaposlenih, smatraju projektni partneri.

A drugi domaćin skupa, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da će ovaj projekt stvarne rezultate tek polučiti u budućnosti: — Ovo je prekompleksna i prevelika priča i preveliki projekt i preveliki značaj za budućnost kraja i regije da bi sve stalo u nekoliko rečenica. No, vrlo je važno da smo neke stvari doznali i s naših kava koje smo pili s poduzetnicima, ali i iz stalne komunikacije koju imamo s poduzetnicima i sa Zavodom za zapošljavanje. Vidimo da imamo problem u zadovoljavanju potreba tržišta rada, poglavito od strane strukovnog obrazovanja.

Važnu ulogu u tome ima cjeloživotno obrazovanje, kaže Jakšić te izražava uvjerenje da će zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica postati centar cjeloživotnog obrazovanja ne samo Hrvatske već i čitave regije.

Recimo i da će prvi susret projektnih partnera, što je upravo u tijeku u Koprivnici, završiti sutra potpisivanjem konzorcijskog ugovora. Njime će se partneri obvezati provesti projekt do kraja i raditi po pravilima i u skladu s dobrom praksom Europske unije.

Važno je i da je 140.000 od 150.000 eura koliko košta provedba projekta osigurano je iz europske blagajne, a u Pučkom otvorenom učilištu kažu da je europski novac za projekt dobar doprinos i gradskom proračunu.

zatvori