Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Nedostaje kadra u ugostiteljstvu, a ovo je jedan od načina kako to ‘pokrpati’

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije prva je u Hrvatskoj uspješno provela aktivnosti u sklopu projekta ‘Stručno osposobljavanje na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja’ kojeg su pokrenuli Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatska obrtnička komora.

U našoj je županiji osposobljeno 26-ero polaznika za zanimanja priprematelj jednostavnih jela i slastica, poslužitelj jela i pića i priprematelj bureka i pizza. Tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać pojasnio je iz kojeg su se razloga odlučili za stručna osposobljavanja za ova zanimanja: — Zbog sezonskog rada, ali i deficitarnosti kadra u ugostiteljstvu, ukazala se potreba da se po ubrzanom postupku osposobe kadrovi koji bi mogli odgovoriti potrebama našeg ugostiteljskog sektora. Naši ugostitelji su isto tako iskazali potrebu za kvalitetnim kadrovima. Iako mi u evidenciji možda i imamo nešto kuhara i konobara, jako je teško naći nekoga tko želi raditi u ugostiteljstvu.

Da je pomanjkanje kvalitetne i kvalificirane radne snage dugogodišnji problem u ugostiteljstvu potvrdila nam je predsjednica Ceha ugostitelja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Šeb-Čižmešija koja nam je rekla i što čini kvalitetnog ugostiteljskog radnika: — Interes i volja za poslom. Svakako se s ponovljenim radnjama stječe i brzina. Stručnost isto dolazi s vremenom i nije na prvome mjestu, tako da bih ja rekla volja prije svega.

Snimila Nela Carek.
Hrvoje Štokić. Snimila Nela Carek.

U tom sektoru vidi se Hrvoje Štokić, jedan od 26-ero polaznika kojima je danas uručeno uvjerenje o uspješno završenom stručnom osposobljavanju. Hrvoje je mesar koji se nije mogao zaposliti u svom zanimanju pa je odlučio u sklopu ovog projekta završiti stručno osposobljavanje za poslužitelja jela i pića. — Bila je to moja inicijativa jer sam htio nešto drugo, htio sam posao i da mogu raditi i na moru. Poslao sam mail svojoj savjetnici na Zavodu i ona me posalala na ovo stručno osposobljavanje. Teorija je trajala koja dva i pol tjedna, a praksu sam odradio u hotelu sa sjajnim kolegama. Puno sam naučio i to će mi trebati za daljnji napredak.

Pripremnu nastavu za polaganje ispita provelo je Obrtničko učilište Pouka, a praktična nastava odrađena je u nekoliko ugostiteljskih objekata u županiji. U Obrtničkoj komori nadaju se da će se na ovaj način uspjeti premostiti loša situacija u redovnom srednjoškolskom obrazovanju i nesrazmjer obrazovanja kadrova u skladu s potrebama u gospodarstvu, rekao je Barać te dodao: — Važno nam je da ovaj projekt bude uspješno odrađen i iz razloga što je ovo pilot program i njegovi rezultati će odrediti aktivnosti koje planiramo u budućnosti. Obrtnička komora i Zavod za zapošljavanje planiraju i u ostalim djelatnostima provoditi ovakve i slične programe.

To se ponajviše odnosi na građevinski sektor, u kojem uz ugostiteljski sektor prema riječima tajnika Baraća u našoj županiji nedostaje najviše kvalificirane radne snage.

Na kraju je vrijedno spomenuti da je koprivničko Obrničko učilište Pouka nastavu u sklopu ovog projekta odrađivalo i u susjednim Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji.

zatvori