Četvrtak, 25. travnja 2024.

Školarci će naučiti kako oživjeti srce i možda jednoga dana nekome spasiti život

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora već četvrtu godinu za redom obilježava 16. listopada kao Europski dan oživljavanja srca, a koprivnički će školarci tom prigodom učiti o reanimaciji i kako spašavati živote osoba pogođenih srčanim zastojem.

Moto ovogodišnje akcije je upravo “Djeca spašavaju živote”, a podržala ju je i Svjetska zdravstvena organizacija. Prema procjenama, u Hrvatskoj godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Mozak tada može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, a hitna medicinska pomoć obično ne može stići unutar tog vremena. Zbog toga, danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

No, promjeni ove poražavajuće statistike mogu uvelike doprinijeti sami građani koji su u čak 60 – 80% slučajeva svjedoci srčanog zastoja. Ako se odmah počne s oživljavanjem, šanse za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanog zastoja povećavaju se za 2 do 4 puta.

Za to je bitno da građani budu educirani o tome što poduzeti u takvim slučajevima, odnosno da budu upoznati s kardiopulmonalnom reanimacijom (KPR), a pogotovo je važno da to djeca nauče u ranoj dobi, oko 12 godina i ranije. Učitelji i profesori mogu ih podučavati jednako učinkovito kao i zdravstveni djelatnici, a uz to, djeca time već u najranijoj dobi uče pomagati drugima i jednom kad svladaju KPR mogu podučavati i svoju obitelj, prijatelje i susjede. Neke su europse zemlje već uvele dva obavezna sata KPR-a godišnje u školski kurikulum.

Edukativna akcija kardiopulmonalne reanimacije u Koprivnici će se održati u petak, 14. listopada od 12 do 13:15 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Đuro Ester. Svi učenici osnovnih i srednjih škola pozvani su da se uključe i nauče tehnike koje bi jednoga dana nekome mogle spasiti život.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog vijeća za reanimatologiju te uz pomoć Hrvatske liječničke komore, Srednje škole Koprivnica i Crvenog križa.

zatvori