Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Featured VIDEO Kako je koprivnički umjetnik molio ‘Oče naš’ ispred Konzuma

VIDEO Kako je koprivnički umjetnik molio ‘Oče naš’ ispred Konzuma

1
VIDEO Kako je koprivnički umjetnik molio ‘Oče naš’ ispred Konzuma
Prije nešto manje od mjesec dana, točnije u subotu 10. rujna, koprivnički umjetnik Bojan Koštić kleknuo je ispred Konzuma na Trgu Eugena Kumičića i počeo moliti ‘Oče naš’, klanjati se i ljubiti tlo ispred trgovine, praćen začuđenim pogledima prolaznika i djelatnika trgovine.

Riječ je bila o performansu pod nazivom “Klanjanje”, a Koštić je čin ponavljao tridesetak minuta. Bila je to, pojašnjava, jasna i neposredna kritika konzumerizma i suvremenog tržišta u kojemu su dućani i šoping centri postali hramovi, a jedini bog je novac. Kad uđemo u neki veliki dućan poput Konzuma, nalazimo se u nekom stanju transa i hipnoze, što autor opisuje i kao vlastito iskustvo. Ljudi-konzumenti kreću se dućanima poput strojeva, imaju jasno određene putanje, a koncentracija im je usmjerena samo na jedno – cijene proizvoda. Konzum i K PLUS franšiza simbolički predstavljaju sve navedeno. Veliki trgovački lanci prevladavaju nad svom konkurencijom na tržištu i kao takvi su jedini realan izbor kupaca. Odlazak u takozvane šoping pohode postao je ritualan čin za koje se ljudi posebno spremaju i uređuju, a trošenjem novca duhovno se obnavljaju i rješavaju stresa. Svime upravlja jedan nama nedostižan i nevidljiv entitet (vlasnik korporacije, tajkun ili vlada – tko god je u poziciji moći), biće iznad nas običnih smrtnika, okrutan i svemogući bog koji nam daje kruh naš svagdašnji, načinjen od K PLUS brašna, objasnio je Koštić za Kulturpunkt.

Koštićeva akcija završila je policijskom intervencijom, iako, kako sam kaže, službenici su ga udaljili na pristojan način te su pokazali izrazitu ljubaznost i razumijevanje. Prolaznici su različito reagirali: neki su mu davali novac misleći da prosi, a neki su mu govorili da to ode raditi u crkvu. Jedna od djelatnica trgovine kazala mu je da su se pobojali kako priprema teroristički čin.

Bojan Koštić član je nekoliko manjih udruga kroz koje djeluje na oživljavanju koprivničke umjetničke scene. U sklopu Udruge za promicanje izvedbenih umjetnosti i kulture Pod galgama, osnovane s namjerom da se izvedbene umjetnosti i alternativni vid kazališta osnaže u Koprivnici, radi kazališne predstave te sudjeluje u organizaciji FIUK-a, Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta. Sudjelovao je u organizaciji Izložbe poezije u siječnju 2016. godine, a uličnom instalacijom Ljeto na Zrinskom pokušao je približiti ugođaj sunca i mora građanima koji nemaju mogućnost ljeto provoditi na obali.

zatvori