Utorak, 26. ožujka 2024.

NIKOLA JAMBOR ‘Nedostaje mi moj grad, ali imam svoj nogometni cilj’

Mladi Koprivničanac i bivši igrač Slaven Belupa Nikola Jambor postao je standardan član udarne postave belgijskog prvoligaša Lokerena. Iza Nikole su dva mjeseca avanture u Belgiji povodom kojih smo s našim veznjakom napravili kratak razgovor.

Nikola, šezdesetak dana si u Lokerenu; kakvi su prvi dojmovi?

— Prvi dojmovi su stvarno odlični, upoznao sam vrlo brzo Lokeren jer je dosta sličan Koprivnici, mali grad gdje se sve može obaviti pješke, a ako želiš više toga za vidjeti vrlo blizu su Gent i Antwerpen. Što se tiče života sve je dosta skuplje nego u Hrvatskoj, ali zato ljudi u Belgiji imaju puno veća primanja nego naši ljudi. Mali je grad i nema puno sadržaja za vidjeti ili otići negdje i zato mislim da je idealan jer si sto posto posvećen samo nogometu.

13450290_1254258924594653_1110078666107606578_n
Izvor: Sporting Lokeren (Facebook)

Iza tebe je pet prvenstvenih utakmica u dresu Lokerena, a samo u prvom kolu nisi bio u prvih 11. Možeš li usporediti dvije lige u kojima si do sada igrao?

— Najveća razlika između belgijske i hrvatske lige je u tempu, brzini igre i duel igri. Moraš biti fizički jako dobro pripremljen da bi mogao preživjeti u ovoj ligi. U Hrvatskoj ima puno više tehnički boljih igrača nego ovdje, ali tu se sve temelji na fizičkoj snazi i zato je to liga gdje svatko može dobiti svakoga.

Tri utakmice s punom minutažom i jedna utakmica u kojoj si igrao 70 minuta dokaz su da belgijski klub, ali i trener imaju povjerenja u tebe. Koliko si zadovoljan startom u Lokerenu?

— Prezadovoljan sam minutažom zasada jer stvarno nisam očekivao toliku minutažu na početku sezone; ipak sam još u fazi adaptacije na ligu i još sam daleko od svojih pravih izdanja. Dobio sam dosta individualnog programa za vježbanje da se čim prije prilagodim na zahtjevnost lige i da postanem kompletan igrač. Svi se odlično odnose prema meni u klubu i, koliko mi je rečeno, svi su zadovoljni sa mnom i kako napredujem tako da je zasad sve vrlo dobro.

13620249_1266124130074799_675727454379237326_n
Izvor: Sporting Lokeren (Facebook)

U pet kola osvojili ste šest bodova. Koji je cilj Lokerena, a koji tvoj osobni u ovoj sezoni?

— U klubu nitko nije postavio nikakav imperativ što se tiče pozicije na tablici, a moj osobni cilj je da uđemo u play-off 1, da budemo među prvih šest ekipa nakon prvog dijela sezone. Sigurno će biti jako teško jer nismo ušli na najbolji način u sezonu, ali vjerujem da to možemo na kraju postići.

Dva mjeseca života u Belgiji su iza tebe. Nedostaje li ti Koprivnica?

— Nedostaje mi Hrvatska i Koprivnica, ali mi to ne predstavlja velik problem jer imam jasan cilj što želim postići u nogometu.

Naš Slaven Belupo odlično je krenuo u sezonu, u zadnjih nekoliko kola je usporio. Pratiš li Farmaceute?

— Ušli su stvarno odlično u sezonu, nažalost nedostatak igranja Pokrivača se vidio u zadnjim utakmicama. Trener Kopić je dobio puno novih igrača koji nisu prošli pripreme i to se vidi u igri, ali sam siguran kad ih fizički spremi na najvišu razinu da će Slaven biti u gornjem dijelu tablice.

Izvor: Nikola Jambor (Facebook)
Izvor: Nikola Jambor (Facebook)

Prošlog četvrtka mlada reprezentacija Hrvatske igrala je u Koprivnici. Jesi li se možda nadao pozivu i je li ti žao što nisi dobio priliku vratiti se u svoj grad ovog puta u kockastom dresu?

— Mislim da sam zaslužio biti pozvan u mladu reprezentaciju jer iza sebe imam dobru polusezonu igranja u Slavenu, napravio sam transfer u jaku belgijsku ligu i imam veliku minutažu što je najbitnije. Bilo mi je još više žao kad sam vidio da će se utakmica sa Švedskom igrati u mom rodnom gradu i bila bi stvarno lijepa priča da sam mogao debitirati u Koprivnici. Ja ću nastaviti davati maksimum u Belgiji i nadam se da ću u budućnosti biti pozvan u mladu reprezentaciju.

* * *

Prava je šteta što Nikolu nismo gledali barem još godinu dana u Koprivnici jer su nastupi u Lokerenu još jedan dokaz o kakvom se potencijalu, a sada već i igraču radi. Sigurno je da bi Slaven s njim bio jači, a koprivnička bi publika mogla uživati u njegovim potezima. Ipak, mladog veznjaka je nogometni put odveo u belgijsku ligu koju ćemo s posebnom pozornošću pratiti baš zbog njega.

zatvori