Četvrtak, 25. travnja 2024.

NE PROPUSTITE Kako su se dvojica Koprivničanaca popeli na Mont Blanc

Vrlo zanimljivo putopisno predavanje o dvojici koprivničkih planinara koji su osvojili najviši alpski vrh (i najviši vrh Europe poslije Kavkaza) – Mont Blanc, sa svih njegovih 4.810 metara nad morem – održat će se u srijedu u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’.

Danijel BalaškoRomeo Sinjeri ispričat će kako su osvojili Mont Blanc rutom Cosmiques (Trois Monts), jednim od najtežih smjerova do vrha Mt. Blanca te se time upisali u povijest koprivničkog alpinizma.

Planinari su prešli s jedne strane doline na drugu počevši od ledenjaka Mer de Glace i Glacier Tacul te za dva dana stigli na vrg Agille du Midi. Treći dan popeli su se na Mt. Blanc du Tacul (4.248m) za dodatnu aklimatizaciju, a posljednji i ujedno najteži dan s preko 17 sati hoda ponovo na Mt. Blanc du Tacul (4.000 m), Mt. Maudit (4.465 m) i Mt. Blanc (4.810 m). Toga su dana pri usponu i silasku prešli 1.300 vertikalnih metara uspona i 1.700 metara visinske razlike silaska koji ih je vodio preko Goutera i kuloara smrti.

Samo predavanje bit će popraćeno mnoštvom atraktivnih fotografija i video uradaka, a na rasporedu je u srijedu, 28. rujna od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice, u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja.

zatvori