Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Stanari primili ključeve prve Šparne kuće, pogledajte kako izgleda iznutra

Prva Eco-sandwich niskoenergetska zgrada na svijetu, tzv. “Šparna kuća”, otvorena je danas u Ulici Zvonimira Goloba na koprivničkom Lenišću.

Riječ je o obiteljskoj kući s tri stana: u prizemlju se nalazi stan od 95 kvadrata, na prvom katu jedan od 105 i na drugom od 75 kvadrata, a cijena kvadrata bila je 8.400 kuna.

Kako se ova kuća razlikuje od dosad izgrađenih šparnih hiža pojasnila je ravnateljica koprivničke Agencije za društveno poticanu stanogradnju Martina Alihodžić.

Razlika je u tome što ova kuća ima jednu posebnu fasadu – eco-sandwich fasadu koja doprinosi velikoj uštedi energije. Nadamo se da će se takav prvi, inovativni proizvod pokazati dobrim na tržištu.

To je ujedno i novi korak u izgradnji Zelenog kvarta u Koprivnici, najavio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Cilj je da tu stvarno imamo jedno zeleno, šparno naselje po najboljim i najučinkovitijim modelima energetske učinkovitosti.

Ideju eco-sandwich panela prepoznala je i financijski s oko pola milijuna kuna podržala Europska unija, istaknuo je projektant Šparne kuće Ljubomir Miščević te dodao kako je eco-sandwich odličan pokazatelj kako se može koristiti reciklirani građevinski otpad, ali ima i drugih načina.

Na ovoj parceli pred nama slijedi vjerojatno još 11 takvih zgrada. Ideja je vrlo ambiciozna i svi vjerujemo da će se ona ostvariti, u većoj ili manjoj mjeri, da gotovo svaka sljedeća kuća predstavlja drugačiju tehnologiju.

Prvi stanari danas su preuzeli ključeve, a među njima je bio i Robert Balažin:

Nadamo se da će zgrada ispuniti sve ono što je najavljeno projektom, znači da će biti stvarno niskoenergetska i da bi sve trebalo biti najučinkovitije koliko je trenutno moguće za ovakav tip kuće.

A zainteresiranih stanara, kaže ravnateljica Alihodžić, ima još.

Bilo je i više nego dovoljno zainteresiranih, a ima ih još tako da planiramo dalje graditi.

U Šparnu kuću instalirane su znanstvene sonde kojima će se mjeriti koliko je zapravo energetski učinkovita. Prema važećim propisima o toplinskoj zaštiti, dozvoljena potrošnja energije za grijanje je do 89 kWh po metru kvadratnom godišnje, dok prava pasivna kuća troši svega 15 kWh. Energetski račun stoga bi morao biti šest i više puta manji od danas dozvoljenog u Hrvatskoj, zaključio je Miščević, obrazloživši kako je i crvena boja zgrade tu zbog bolje učinkovitosti i trajnosti.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori