Nedjelja, 17. ožujka 2024.

KOLUMNA Octena mušica ploda – opasnost za voće u dozrijevanju

Octena mušica ploda novi je i manje poznati štetnik voća u našim krajevima. Podrijetlom je iz Azije, a u Hrvatsku je stigla 2010. godine. Stručnjaci za zaštitu bilja već nekoliko godina upozoravaju na moguće štete, a ove su se godine one i ostvarile.

U posljednjih sedam dana nekoliko se proizvođača kupina i malina u Podravini požalilo na brzo propadanje ubranih plodova. Voćari se žale da oni uberu lijepe i čvrste maline i kupine, a kad ih isporuče kupcima neugodno se iznenade. Plodovi omekšaju, pretvaraju se u kašu i iz njih curi sok. Naravno da kupac ne želi preuzeti takvu robu.

Pregledom omekšanih plodova pronašli smo na desetke ličinki octene mušice Drosophile suzukii. Riječ je o štetniku vrlo sličnom dobro poznatoj vinskoj mušici, no za razliku od nje koju smatramo sekundarnim štetnikom, octena mušica ploda je primarni štetnik voća. Razlika je i u tome što mužjak octene mušice ima na krilima karakterističnu crnosivu pjegu.

Drosophila suzukii je štetnik azijskog podrijetla, a njena prisutnost u Koprivnici zabilježena je 2012. godine. Mušica pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga. Ženka oštrom leglicom ošteti nježnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bijele ličinke koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrijednost.

Octena mušica ploda ima širok spektar domaćina te može napasti mnoge voćne vrste kao što su jagoda, malina, kupina, borovnica, jabuka, kruška, breskva, trešnja, šljiva, smokva, kivi i grožđe. U plodovima s odloženim jajima može se razviti i nekoliko desetaka ličinki. One prolaze tri razvojna stadija, a zatim se kukulje u plodu. U povoljnim uvjetima štetnik može razviti i 15 generacija godišnje, a preferira temperaturu od 20 do 30°C. Prezimi kao odrasla mušica na skrovitim mjestima, a aktivnost započinje kad temperatura dosegne 10 °C.

Do sada smo osobito vinogradare upozoravali na njenu prisutnost u našim krajevima jer se u fazi zriobe na grožđu napadnutom octenom mušicom razvija kisela trulež!

S obzirom na to da je octena mušica ploda novi štetnik u Hrvatskoj, još uvijek nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Dodatni problem je u tome što štetu radi u fazi dozrijevanja plodova pa bi insekticidi trebali imati vrlo kratku karencu. Za sada su nam dostupne samo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih mamaca koje proizvođači mogu sami pripremiti. Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom). Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako štetnik ne bi završio svoj razvojni ciklus.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: [email protected]

zatvori