Petak, 19. travnja 2024.

Jakšić: Gradske financije idu na bolje, a bit ćemo zaduženi dokle god ćemo to moći nositi

Prošla godina bila je točka preokreta za gradske financije, poručio je jučer s govornice 28. sjednice Gradskog vijeća zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Protekle je godine, naime Grad Koprivnica prihodovao 157.655.352 kune, dok su rashodi bili 155.730.461 kuna. To znači da je proračun bio u plusu od 1.924.890,78 kuna. Pribrojimo li to minusu iz 2014., koji je iznosio 14.698.210 kuna, prošle je godine crta podvučena na – 12.773.320 kuna. Iako je zbog reforme poreza na dohodak Koprivnica zabilježila manjak prihoda od 10% ona je, kaže Jakšić, pokrenula neke trendove u gospodarstvu koji su doprinijeli smanjenju manjka u gradskom proračunu:

Moram naglasiti da su sva kretanja u gospodarstvu i gospodarskom okruženju u gradu Koprivnici bila izrazito pozitivna u prošloj godini, da imamo rast broja radnih mjesta, da tvrtke koje posluju u gradu imaju rast prihoda i rast dobiti i da Koprivnica ima i rast izvoza. Ja osobno vjerujem, i po brojevima iz 2016., da je 2015. bila točka preokreta, točka gdje smo uspjeli smanjivati manjak i točka gdje smo dobili vjetar u leđa u okviru snažnih i boljih gospodarskih trendova. Ova godina za sada prati taj trend.

Kako je minus od nešto više od 12 milijuna kuna polazna točka, nije bilo u potpunosti jasno HDZ-ovom Ernestu Forjanu koji je podsjetio i na kreditno zaduženje Grada od nešto više od 47 milijuna kuna.

Građani trebaju znati da ste nas zadužili, ali isto tako moraju biti svjesni da ste nas zadužili s ovim i bez ovog današnjeg kredita, tamo do 2027. godine. Ponovit ću i tisuću puta ako treba, da niste kupovali Pevec, ovakvog duga ne bi bilo ili bi bio puno manji. Tada ne bismo trebali svake godine dizati najskuplje kredite.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

Uz opasku zamjenika koji obnaša dužnost gradonačelnika da će Grad sve kredite otplatiti do 2019. godine, godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Koprivnice za prošlu godinu na kraju je usvojen s 12 glasova za i pet protiv.

Rasprava vezana uz kreditno zaduženje nastavila se i na sljedećoj točki dnevnog reda – donošenju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prvo polugodište ove godine. Laburist Darko Tetec također se dotaknuo kredita za kupnju Peveca:

Ovo što ste, zamjeniče, sad rekli pokazuje krivu sliku o zaduženosti Grada. Da bismo do 2019. trebali otplatiti sve kredite vjerojatno se odnosi na one koji se otplaćuju. Ima jedan kredit koji se ne otplaćuje, a to je onaj za Pevec. Znači, ne možemo nagađati koliko će trajati otplata svih kredita. Ja se nadam da će Pevec za tri godine biti prodan, da ćemo taj kredit jednokratno otplatiti i da će onda stvarno završiti otplata kredita u Koprivnici.

Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.
Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.

Na podatak da je do sada za sporni kredit, koji je podignut 2007., otplaćeno 7 milijuna kuna kamata, a da dug sad iznosi više od novca koji je dignut za kupnju Peveca, upozorio je Forjan:

Ja nisam kao čovjek mogao vjerovati da je to moguće kad sam gledao materijale. Da mi danas u ovom gradu imamo situaciju u kojoj još nismo počeli otplaćivati kredit za koji je, do sada, za kamate dano 7 milijuna kuna. Pa koliko ćemo onda do 2027. godine kamata platiti?

Jakšićev odgovor glasio je da nitko nije rekao da na Pevecu ne treba raditi, da se na Pevecu ne radi i da na dnevnoj bazi ne pokušavaju naći rješenje koje će zadovoljiti Komunalac i ljude koji tamo rade. Dodao je i da se, ako se već govori o troškovima kamata, mora reći da su tamo ostvareni određeni prihodi. Raspravu o kreditnom zaduživanju Grada zaključio je sljedećim riječima:

Koprivnica će uvijek biti zadužen grad. Tako dugo dok može nositi i servisirati svoje obaveze i tako dugo dok ti krediti idu u razvoj ovog grada. Zadužena tvrtka je Podravka, zadužen je Agrokor, Grad Zagreb, Republika Hrvatska. Nema svjetske zemlje za koju ja znam, od ovih razvijenijih, da nije zadužena. Sve dok možemo nositi stupanj zaduženosti i tako dugo dok to ide u podizanje standarda i infrastrukture građana ovog grada, ja ne vidim ništa sporno u tome da dižemo kredit. Promašena je teza da su krediti nešto što je na teret građanima ovog grada.

Usprkos različitim pogledima na vođenje gradskih financija, polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest ovogodišnjih mjeseci usvojen je također s 12 glasova za i pet protiv.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori