Srijeda, 24. travnja 2024.
Home Aktualno VIDEO Tko su bili najspretniji piloti dronova na prvom državnom prvenstvu

VIDEO Tko su bili najspretniji piloti dronova na prvom državnom prvenstvu

0
VIDEO Tko su bili najspretniji piloti dronova na prvom državnom prvenstvu
Prvo Prvenstvo Hrvatske u utrkama dronova održano je ovog vikenda u Prelogu, u organizaciji Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS), Modelarskog aerokluba Zapad i Zmajarskog kluba Rode iz Preloga.

Utrke su postavljene i vožene prema standardima europskog i svjetskog udruženja rotor-sportova, ERSA i WRSA organizacija koje su nositelji licenca za Europski i svjetski kup i natjecanja. HUBS je trenutno nositelj licence za Hrvatsku i, kako ističu, namjera im je što više popularizirati ovaj sport te samu primjenu dronova za sport i zabavu, unutar postojećih kategorija natjecanja ili izvan njih.

Samo Prvenstvo održano je u subotu, a u nedjelju je nastavljen peti po redu modelarski aeromiting.

U dijelu prvenstva Hrvatske u utrkama dronova pobjednik je Goran Krajnović Zed koji je odnio prvu nagradu – sudjelovanje na Europskom rvenstvu u utrkama dronova početkom listopada na Ibizi u Španjolskoj, sa svim plaćenim troškovima. Drugi je Hrvoje Klicper Klic, a kao treći se plasirao Vatroslav Suvala Suki. U otvorenom dijelu natjecanja pobjednik je natjecatelj iz Slovenije Alan Geršek Psycho, a osim njega, za Europsko prvenstvo još su se kvalificirali Zoran Ziraldo (Insomnia) i Igor Mikan (Rock).

— Atraktivnosti utrke doprinijelo je i to što smo se kao organizatori potrudili postaviti visoke standarde sigurnosti, a istovremeno i gledateljima omogućili praćenje utrke iz neposredne blizine, zahvaljujući postavljenoj zaštitnoj mreži u punom profilu prema prostoru za gledatelje — kazao je Davor Crnogorac iz HUBS-a, dodavši kako su na tu činjenicu posebno ponosni jer su već na prvoj utrci zadovoljili sve zahtjeve Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te time postavili kvalitetan standard za sve buduće utrke. — Cilj nam je u daljnjim aktivnostima postaviti sustav kup utrka diljem Hrvatske i jednom godišnje imati državno prvenstvo, idealno u Prelogu na ovom već tradicionalnom okupljanju modelara i zrakoplovnih entuzijasta.

HUBS je već, kao udruga registriranih (i legalnih) operatora bespilotnih sustava, napravila određene male, ali bitne pomake na uređenju ovog novog tržišta. — Radimo na unaprijeđenju regulative i razvoju novih mogućnosti i primjena — kaže Crnogorac. — Svakako ćemo nastaviti s popularizacijom i promocijom sigurnih primjena bespilotnih sustava kroz organizaciju utrka i događanja, a pogotovo kroz pružanje podrške svima koje zanimaju dronovi i njihove sigurne primjene u današnjem društvu.

Svi zainteresirani, dodaje, dobrodošli su obratiti se HUBS-u oko svih područja bespilotnih sustava (letećih, zemaljskih i podvodnih).

zatvori