Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Svečano otvorena brza cesta do Križevaca

Od danas u 16 sati za promet je otvorena državna prometnica DC-10, 12,5 kilometara duga dionica brze ceste između Gradeca i Križevaca.

Izgradnja je počela u proljeće 2009. godine. Prošla je razne faze, pa čak i prijetnju o zaustavljanju investicije. No nakon radova vrijednih 595 milijuna kuna, prometnica koja skraćuje vožnju do Zagreba za 20-ak minuta jučer je ipak dobila privremenu uporabnu dozvolu.

Domaćin svečanosti, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg ocijenio je da je ovo najvažniji infrastrukturni projekt od izgradnje pruge 1873. godine te poručio:

Trebamo poslati pravu poruku. Sutra, u Hrvatskom saboru, u Hrvatskoj vladi, bez obzira na to tko bio u kojoj stranci, kada dođe trenutak da se glasa o nastavku gradnje ceste prema Koprivnici i nastavku gradnje ceste prema Bjelovaru, da svi za to dignemo ruke, bez obzira na to iz koje smo opcije. Do sada to nije bio slučaj.

Otvorena cesta omogućit će novi razvoj cijeloga kraja, poručio je župan Darko Koren, ali se i prisjetio nekih zaslužnih za njenu izgradnju:

Nekih i nema više među nama; to je naš bivši župan, moj prethodnik i prijatelj Josip Friščić koji je u tom nekakvom političkom razdoblju i tadašnjim odnosima ovaj projekt stavio na mjesto koje je garantiralo da mi danas ovdje stojimo. Moram spomenuti bivšeg potpredsjednika Vlade, gospodina Damira Polančeca, koji je također u svom mandatu dao značajan doprinos. Možda će mi to neki i zamjeriti, ali želim biti pošten pa reći da je za prošlog ministra Siniše Hajdaša Dončića bio jedan momenat kada je postojala prijetnja da se taj projekt prekine. No, evo, nije se prekinuo, nastavili smo ga.

Cestu je otvorenom proglasio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Izrazivši zahvalu svima koji su radili i doprinijeli izgradnji ove ceste, ministar Butković je rekao da je svjestan važnosti prometne povezanosti za naš kraj:

Želim reći da je prioritet da se nastavi dalje, bez obzira na izbore, bez obzira na izbornu kampanju. Postoje prioriteti u Hrvatskoj, a ja mislim da je nastavak podravskog ipsilona prema Koprivnici i Bjelovaru prioritet i da za to moramo svi zajedno stisnuti. Već se neke dionice i projektiraju i rade, tako da u tom smislu moramo intenzivirati i pojačati nastojanja; ja vam jamčim da ćemo tako nastaviti i dalje.

Ministar Butković je napomenuo i kako očekuje da će se dionica brze ceste do Koprivnice realizirati u mandatu iduće vlade.

Dodamo li tome i veliki projekt željezničke pruge, u našem će se kraju realizirati neki od vodećih hrvatskih infrastrukturnih projekata. Novac za njih, rekla je eurozastupnica Ivana Maletić, nastojat će se naći u europskim fondovima.

Cestu je blagoslovio biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak.

Na novootvorenoj je dionici izgrađeno ukupno 15 objekata: šest mostova, tri vijadukta, četiri nadvožnjaka, jedan podvožnjak i jedan prolaz za divlje životinje. Najznačajniji od tih objekata je nadvožnjak preko željezničke pruge dugačak 314 metara.

Što se tiče nastavka ceste prema Koprivnici, u tijeku je priprema prometne dokumentacije za dionicu od Križevaca do Kloštra, a dionica od Kloštra prema Koprivnici i dalje prema Mađarskoj u fazi je projektnog istraživanja.

zatvori