Četvrtak, 25. travnja 2024.

Evo što građani žele u novoj knjižnici

Uz tradicionalne usluge vezane za posudbu knjiga, građani Koprivnice u novoj knjižnici žele više medija, više računala, brži Internet, nove tehnologije, ali i multimedijalne i višenamjenske dvorane u kojima bi mogli provoditi slobodno vrijeme, kao i dio profesionalnog vremena koje nije strogo vezano uz ured.

Pokazala je to sinoćnja tribina što je u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja održana u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”. Zadovoljna odazivom, ali i iznesenim idejama i prijedlozima je i ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina:

Građani su zaista bili vrlo maštoviti u davanju svojih prijedloga i želja i to u vrlo pozitivnom smislu. Građani su prepoznali što je trend u izgradnji takvih knjižničnih prostora. To su prije svega multimedijalni centri i funkcioniraju po svojim sadržajima prije svega kao kulturni centri u svojim zajednicama.

Dijana Sabolović Krajina. Snimio Marko Posavec.
Dijana Sabolović-Krajina. Snimio Marko Posavec.

Nova knjižnica, odnosno multimedijalni centar bit će izgrađen u strogom centru grada, u blizini župne crkve svetoga Nikole. Prostor omogućava izgradnju zgrade od 6.000 kvadrata. Samoj knjižnici je potrebno 4.000, a na preostale dvije tisuće kvadrata uredili bi se multimedijalni prostori i dodatni sadržaji.

Tako se, među ostalim, predlaže uređenje zvjezdarnice i vidikovca, opremanje knjižnice igračkama za malu djecu, ali i mogućnost da korisnici osim knjiga i tehnoloških pomagala u knjižnici imaju priliku družiti se sa životinjama. Neke knjižnice u svijetu već imaju mačku ili psa, rekla je Sabolović-Krajina i zaključila:

Rekla bih da su naši građani na tragu onoga što već postoji u knjižnicama, prije svega u inozemstvu i to ne samo u najrazvijenijim zemljama svijeta. Budući da živimo u globalizirajućem društvu, u vrlo sličnim multimedijalnim uvjetima i utjecajima, građani Koprivnice imaju sličnih želja kao što je već negdje drugdje u svijetu realizirano.

Recimo i da je pred odgovornima u Koprivnici velik izazov da iskoriste 800 tisuća kuna osiguranih ove godine za izradu projektne dokumentacije. Podsjetimo samo da je Ministarstvo kulture osiguralo 200.000, Grad je u svom proračunu osigurao 300.000, a na raspolaganju je još 309.000 kuna od povrata nefinancijske imovine.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori