Utorak, 16. travnja 2024.

CODE CLUB Ravnatelji i nastavnici žele provoditi IT radionice za učenike

Ravnatelji osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije okupili su se na sastanku prošlog petka u koprivničkom Poduzetničkom inkubatoru.

Tim Koprivničkog poduzetnika tom prilikom okupljenima je predstavio Code Club – mrežu besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Kroz razgovor s ravnateljima i prisutnim nastavnicima informatike, tim KC poduzetnika objasnio im je koji su benefiti uključivanja škole u ovaj program.

— Program je prilagođen djeci od 9 do 11 godina. Tempo rada nije prenaporan: jednom tjedno održava se radionica u trajanju od jednog školskog sata. Tijekom tog sata djeca imaju priliku naučiti osnove programiranja. Znanje im prenosi profesor ili bilo koji drugi volonter i to tako da koristi lekcije i programe koji su unaprijed pripremljeni i osmišljeni za svaki pojedini sat — objasnila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

— Misija Code Cluba je dati svakom djetetu vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovati svijet te im pokazati transformacijsku moć programiranja — rekla je IT stručnjakinja Ana Nikolić koja je u sastanku sudjelovala u virtualnom izdanju, preko Skypea. Ana radi u poduzeću Croz te sa svojim kolegama radi na promicanju stjecanja informatičkih znanja u svim dobnim skupinama, naročito kod djece. Program Code Club promiču u suradnji s British Councilom i volonterskim udrugama iz cijelog svijeta.

— S razlogom smo zvali ravnatelje i profesore osnovnih škola jer oni oblikuju djecu od najranije dobi i ovo je prilika da ih oblikuju na način da im daju jedno novo, praktično i korisno znanje, znanje budućnosti koje će im sigurno dobro doći. Uz program koji Code Club uključuje programiranje je zanimljivo, nije bauk i prilagođeno je mlađim uzrastima — rekla je direktorica Golčić.

Ravnateljica Osnovne škole “Đuro Ester” Sanja Prelogović rekla je kako su oni itekako zainteresirani za organiziranje Code Cluba u svojoj školi jer znaju da je to način da se učenicima pruže znanja koja su im potrebna. — Pronaći ćemo načina. Neće biti jednostavno jer nastavnici i učitelji već imaju jako puno obaveza i tehnički uvjeti nam nisu baš idealni. Unatoč svemu tome, dat ćemo si truda i svojim učenicima, onima koje će to zanimati, ponuditi mogućnost da kroz ovaj program steknu znanja koja će im danas-sutra dobro doći — rekla je ravnateljica Prelogović.

Odlučnost da provede Code Club pokazala je i Dijana Kapus, nastavnica informatike u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec, Kunovec.

OŠ “Đuro Ester” stalno učenicima nudi dodatno i bogatije znanje pa su tako učenike uključili i u međunarodnu inicijativu Sat kodiranja. — Programirala su nam djeca svih uzrasta i to ne samo jedan sat već cijeli tjedan i interes je bio itekako velik. Djecu informatika zanima i drago mi je kad kroz ovakve i slične programe dobiju priliku steći nova znanja — naglasila je nastavnica Snježana Mihočka.

Uz ravnateljicu Prelogović i nastavnicu Mihočku, na sastanku su bili i predstavnici osnovnih škola “Sveti Ivan Žabno”, “Prof. Blaž Mađer” iz Novigrada Podravskog, “Braća Radić”, “Fran Koncelak” iz Drnja te Koprivnički Ivanec, Kunovec. Ujedinjeni su u apelu da se školama pomogne da opreme informatičke učionice na adekvatan način kako bi s učenicima mogli raditi i novije programe i prenijeti im znanja koja će moći iskoristiti kad odrastu.

— Moj tim i ja cijelu ovu godinu radimo na pokretanju IT zajednice na našem području. Krenuli smo sa Satom kodiranja i jako mi je drago što mogu reći da su ga provele osnovne škole iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, a uključilo se i Sveučilište Sjever. Drago mi je da su neke od tih škola pokazale interes i za Code Club — rekla je Golčić.

Dodala je kako je s ciljem jačanja IT zajednice na području županije u Inkubatoru proveden set besplatnih IT radionica na kojima su zainteresirani učili programirati, a u srpnju je tim KC poduzetnika organizirao prvi koprivnički hackathon, CODEFEST na kojem su sudjelovali timovi iz Koprivnice, Križevaca, Osijeka, okolice Zagreba i drugih krajeva Hrvatske.

zatvori