Četvrtak, 25. travnja 2024.

USKORO POČINJE ŠKOLA Roditelji, vi najviše možete učiniti za sigurnost svoje djece

Još nas nešto više od dva tjedna dijeli od početka nove školske godine. Policijska uprava koprivničko-križevačka tim je povodom danas pozvala novinare na konferenciju za medije kako bi apelirali na roditelje i vozače da budu posebno pažljivi u prometu, osobito oko škola, u sklopu tradicionalne preventivne akcije “Poštujte naše znakove”.

Najvažniju ulogu u tome imaju upravo roditelji, istaknula je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc, a posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima koji prvi put kreću u školu.

Na roditeljima je da odaberu najsigurniji put kojim bi njihovo dijete trebalo ići u školu i, naravno, da ova dva tjedna iskoriste da nekoliko puta prošeću s djetetom tim putem koji su odabrali. Savjetujemo da ne vode računa o tome da to bude najkraći put, odnosno da taj put traje kojih pet ili deset minuta, nego da to bude najsigurniji put – tamo gdje imamo nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, gdje su djeca sigurnija.

Roditelji koji djecu voze u školu trebaju koristiti obilježena školska parkirališta kad god je to moguće, a kad nije –

Ukoliko parkirališta nema pa su roditelji vozilom prisiljeni stati na cesti, naravno ako je to situacija koju zakon dozvoljava, savjetujemo da se stane na propisan način s one strane na kojoj je škola. Da se vozilo ne zaustavlja, primjerice, uz desni rub kolnika ako je škola vozaču s lijeve strane, onda dijete mora pretrčavati cijelu cestu i opet se dovodi u opasnost.

Glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek i voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.
Glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek i voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

Osobit je oprez potreban u zonama škola te na obilježenim pješačkim prijelazima, gdje vozači moraju obavezno propustiti pješake:

… i pri tome da daju znak rukom djeci da su ih vidjeli, da su stali i da im pokažu rukom da mogu sigurno prijeći cestu.

Pri odabiru odjeće, kao i školskih torbi, valja voditi računa o tome da su djeca uočljiva i da po mogućnosti na sebi imaju reflektirajuće elemente.

Cilj nam je da se i roditelji podsjete na pravilno sudjelovanje u prometu i to onda prenesu svojoj djeci jer djeca najviše uče od svojih roditelja. Ukoliko se oni pravilno ponašaju, tada su najbolji uzor i najbolje će utjecati na svoje dijete.

Recimo i da je tijekom prošle školske godine naša policijska uprava zabilježila 51 prometnu nesreću u kojima su sudjelovala djeca te u kojima je 20-ero djece ozlijeđeno, dvoje teže i 18-ero lakše.

Kako bi se stradavanja svela na najmanju moguću mjeru, policijski će službenici na početku školske godine tradicionalno pojačano nadzirati poštivanje prometnih propisa u zonama škola i drugdje na gradskim ulicama.

Roditeljima na raspolaganju stoje i on-line edukativni alati. Tu je Prometna učilica, a i Policijska uprava koprivničko-križevačka na svojim je web stranicama objavila opširan popis savjeta za sigurnije sudjelovanje djece u prometu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori