Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOLUMNA Gusjenice na pelargonijama

Pelargonija je zbog dugotrajne i obilne cvatnje naša najomiljenija i najraširenija cvjetnica. Bilo da je riječ o uspravnoj pelargoniji mnogobrojnih velikih cvjetova skupljenih u golemi štitasti cvat iznad bujnog zelenog lišća ili pak puzavoj pelargoniji elegantnog visećeg rasta, njihovi su cvjetovi od proljeća do kasne jeseni ukras većine naših balkona. No, ponekad će nas krajem ljeta neugodno iznenaditi velike rupe i grizotine na inače vrlo dekorativnim listovima.

Listove pelargonija, i to češće onih uspravnih, nerijetko krajem ljeta napadnu gusjenice sovice game. Riječ je o vrlo polifagnom štetniku koji napada velik broj biljnih vrsta, a u našim uvjetima razvije 2 do 3 generacije godišnje. Upravo druga generacija leptira koja leti tijekom srpnja i kolovoza odlaže jaja na listove pelargonija, a gusjenice se hrane listovima tijekom kolovoza i rujna.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Malena gusjenica sovice game je zelene boje i teško se primjećuje na naličju listova. Najprije ćemo uočiti tipična oštećenja na listovima koja u početku napada izgledaju kao mali prozorčići na listu jer gusjenica ne progrize gornju epidermu lista. U kasnijim fazama, veće gusjenice izgrizaju i gornju epidermu pa na listu ostaju šuplje okruglaste rupe. Ponekad velike gusjenice pregrizu lisne žile uz peteljku lista te se list objesi i podsjeća na kišobran. Što je gusjenica veća to su i oštećenja na listu veća. Zbog toga je poželjno uočiti rani napad, odnosno prve simptome na listovima i tada na naličju lista potražiti gusjenicu.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Redovitim i pažljivim pregledom listova možemo na vrijeme skupiti i uništiti još malene gusjenice i tako spriječiti veća oštećenja listova. Ako je riječ o većem broju biljaka, kod pojave prvih simptoma na listovima mogu se koristiti insekticidi dozvoljeni za primjenu na cvijeću kao što su Cythrin max, Decis 2,5 EC ili Deca 25 EC.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

U svakom slučaju važno je upamtiti da se gusjenice sovice game nalaze na naličju listova pelargonije te da su zelenkaste boje i nije ih baš jednostavno uočiti. No, ako želite da listovi vaših pelargonija ostanu veliki i dekorativni, budite uporni u potrazi za štetnom gusjenicom.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
viša stručna savjetnica, Savjetodavna služba
E-pošta: [email protected]
web: www.savjetodavna.hr

zatvori