Petak, 26. travnja 2024.

ZDRAVSTVENI SUSRETI Otkrijte kako se nositi sa stresom

Na terasi ispred knjižnice, a u slučaju lošeg vremena u Čitaonici tiska, održat će se sutra program “Zdravstveni susreti pod suncobranima” u suradnji s Općom bolnicom “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica.

Tema o kojoj će se govoriti je “Kako se nositi sa stresom?”. O ovoj će temi s prisutnima razgovarati Mirjana Grubić Marković, dr. med. spec. psih. i Tihana Kosi, prof. psih.

Prisutni će imati priliku doznati što je stres, kako ga prepoznati i koji su najveći izvori stresa u našem životu te koje su posljedice na fizičko i mentalno zdravlje ako mu se prepustimo.

Stres je neizbježan, prati sve izazove i važne događaje u životu, ali možemo ga naučiti kontrolirati i bolje se nositi s njime. Kroz iskustvene vježbe i razmjenu iskustava bit će prikazani načini suočavanja sa stresom, metode relaksacije te konstruktivni načini razmišljanja.

Tijekom svakog zdravstvenog susreta učenici Srednje škole Koprivnica mjerit će krvni tlak i indeks tjelesne mase, dijeliti promotivne letke s ciljem prevencije bolesti ili promocije školovanja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta, obavljati manualne masaže vrata i ruku ili provoditi aktivne vježbe (razgibavanje) s posjetiteljima.

Mirjana Grubić Marković, psihijatar, završila je studij medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci 2004. godine. Zaposlena je na Odjelu za psihijatriju u OB “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica od 2006. godine, a specijalizaciju iz psihijatrije završila je 2012. godine. Trenutno je na užoj specijalizaciji “Alkoholizam i druge ovisnosti” u Klinici za psihijatriju Vrapče. Pohađala je edukaciju iz Kognitivno bihevioralne terapije. Bavi se radom sa psihijatrijskim bolesnicima na Odjelu za psihijatriju te radom u Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici sa afektivnim poremećajima te ovisnicima o alkoholu.

Tihana Kosi, prof. psihologije, psiholog je u općoj bolnici OB “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, radi s djecom i odraslima kroz psihodijagnostičke i terapijske postupke. Na supervizijskom je stupnju kognitivno-bihevioralne terapije te polazi poslijediplomski studij kliničke psihologije.

zatvori