Četvrtak, 18. travnja 2024.

SAGA O PIŠKORNICI ‘Teror ministra Dobrovića se nastavlja!’

Gost jutrošnje županove kave s novinarima bio je direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović.

Projekt je još uvijek u predviđenim rokovima, a dojmu da s realizacijom Piškornice ima zastoja doprinosi svojim potezima resorni ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, kazao je Jozinović. – Teror ministra Dobrovića se nastavlja. Od trenutka formiranja Vlade do današnjeg dana ministar radi protivno zakonu. Njegov Nacrt plana gospodarenja otpadom nije stupio na snagu. I od trenutka formiranja Vlade, kako za Piškornicu, tako i za druge centre, a znate da zastupam i grupaciju direktora centara pri HGK, ministar Dobrović za četiri centra ne šalje aplikaciju. Investicija tih centara je skoro 200 milijuna eura i bili su spremni za raspisivanje natječaja u ovoj godini. Piškornica je uspješno završila prvi krug natječaja, dobila je pozitivno mišljenje Državne komisije za postupke javne nabave. Uvjeren sam da smo unutar zakonskog okvira.

Ministar Dobrović je trenutno stopirao 460 milijuna eura koje je Europska unija namijenila hrvatskim centrima za gospodarenje otpadom. A budu li projekti kasnili s realizacijom, županije osnivači će, a ne država, plaćati kaznene penale. Podsjetio je na to direktor Jozinović i najavio sljedeći potez u borbi protiv ministra Dobrovića.

– Kada je riječ o grupaciji direktora centara, mi javno, političkim strankama, našim suvlasnicima poručujemo da imamo veto pri formiranju buduće Vlade, a to je da gospodin Dobrović svojim dosadašnjim radom nije zaslužio biti ministar. Očekujemo da razumni dio svih tijela zauzme stav kao i saborski Odbor u kojemu su i HDZ i SDP glasali protiv Nacrta plana gospodarenja otpadom i odbili izvješća gospodina Dobrovića. Smatram da gospodin Dobrović više ne može biti ministar – oštro je rekao Jozinović.

Za podsjetiti je da je dosad u projekt Piškornica uloženo 40 milijuna kuna. Jozinović kaže da su u finiš izbora izvođača centra na Piškornici ušla dva konzorcija koja su zadovoljila sve postavljene uvjete. Poziv će im uputiti onog trenutka kad Piškornica dobije poziv za aplikaciju i riješi problem financiranja, pojasnio je Jozinović dodavši da sam postupak konačnog izbora izvođača košta milijun kuna. A taj trošak Regionalnom centru u ovom je trenutku nepotreban, zaključio je.

zatvori