Petak, 26. travnja 2024.

Pal o prijevozu srednjoškolaca: Mi se trudimo, za razliku od HNS-ovih županija

Koprivničko-križevačka županija, za razliku od onih koje vode HNS-ovi župani, sufinancira prijevoz srednjoškolaca i tako omogućava da mladi Podravci i Prigorci nastave školovanje. Za to godišnje izdvaja 7 milijuna vlastitih kuna.

Podsjetio je na te činjenice dožupan Ivan Pal te zaključio da se može složiti s mladima HNS-a da uvođenje socijalnog cenzusa nije prihvatljivo rješenje za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca. – Jedino što bi po mom mišljenju bilo moguće jest do kraja proračunske godine, dakle do 31. prosinca, ostaviti ovakav model – izjavio je Pal za Dravu.info. – Pa ako gospoda u ministarstvu nemaju dovoljno novca na toj stavci, to trebaju rebalansom riješiti. Može li ova vlada ili ne odraditi rebalans, oni to valjda znaju. No činjenica je da je ovo model koji funkcionira i koji dalje treba gurati.

Iako je do početka nove školske godine ostalo oko dva mjeseca, još je neizvjesno koji će model sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca biti primijenjen, kaže dožupan Pal. – Mi imamo uvjeravanja iz Ministarstva prosvjete, bio sam s pomoćnikom ministra, gospodinom Karinom, da će model financiranja učenika s tim ekonomskim cenzusom biti potpuno jasan u drugoj polovici kolovoza. Ja ponovo javno velim da u to iskreno sumnjam. Smatram da ministarstvo ovako ekipirano kako jest sada nije sposobno to napraviti. Ako će i napraviti, bit će to nešto što će biti nepravedno. To je moje mišljenje!

Dožupan Pal je uvjeren da Vlada koja je dobila povjerenje treba voditi računa o interesima građana, osobito onih obitelji čija djeca do škole trebaju prevaliti veliku kilometražu.

zatvori