Srijeda, 27. ožujka 2024.

Koprivnički muzej ove godine prvi puta slavi svoj rođendan – evo i kako

Muzej grada Koprivnice ovoga će ljeta prvi puta obilježiti svoj dan.

Trodnevna manifestacija počinje sljedeće srijede, 27. srpnja, na 65. obljetnicu otvorenja prvog postava Muzeja i to okruglim stolom na temu „Počeci Muzeja grada Koprivnice“.

Bit će to prilika da se napokon razjasni dilema oko početka rada koprivničkog Muzeja, najavio je ravnatelj Robert Čimin: — Krećemo s okruglim stolom na koji su pozvani muzealci i povjesničari da raspravimo onu vječitu dilemu: je li Muzej grada Koprivnice počeo s radom u prosincu 1945. godine ili točno na taj datum, 27. srpnja, 1951. godine. Budući da sve do sad nismo imali rješenje o osnivanju Muzeja, a nedavno smo nabasali na jedan takav dokument, mogu reći da ćemo imati jedan novi datum koji još uvijek ne smijem otkriti. Tom prigodom ćemo u jednom druženju pokušati početi ispočetka.

Istovremeno će se izložiti maketa kuće Malančec, diplomski rad Nives Vegh iz Herešina. Dan kasnije rezerviran je za Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama gdje će se predstaviti dva nova muzejska izdanja: zbirka pjesama Mirjane Hegedušić i zbornik radova „Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme“.

Posljednjeg dana manifestacije Muzej će Koprivničancima otvoriti svoja vrata i omogućiti im da se upoznaju s onim što muzealci svakodnevno rade, a moći će i donijeti potencijalan muzejski predmet na ocjenu i procjenu, porazgovarati s kustosima te besplatno posjetiti stalni postav i izložbu „Arheologija Torčeca: izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac.” Večernji sati rezervirani su za perfomans u Sinagogi i izložbu Vlatka Vinceka u Galeriji Koprivnica te završno druženje uz svjetlost i glazbu u velikom muzejskom dvorištu.

Program događanja

27. srpnja 2016.

9,00 – 11,00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Okrugli stol „Počeci Muzeja grada Koprivnice“.
Nives Vegh: Rekonstrukcija Kuće Malančec (maketa).

28. srpnja 2016.

12,00 Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama
Predstavljanje zbirke pjesama Mirjane Hegedušić i zbornika radova „Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme“.

29. srpnja 2016.

9,00 – 15,00 Muzej grada Koprivnice
Dan otvorenih vrata.

19,30 Sinagoga
Perfomans „Entropija“.

20,00 Galerija Koprivnica
Otvorenje izložbe Vlatka Vinceka „Urdoksa“.

21,00 – 24,00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Instalacija „Svaka biljka je svjetiljka Vol. II“.

22,00 – 24,00 Muzej grada Koprivnice – veliko dvorište
Koncert grupe „Pepel Puh“.

zatvori