Petak, 29. ožujka 2024.

DUGOVI KAO DAMOKLOV MAČ Naša županija jedina u Hrvatskoj nije preuzela osnivačka prava nad bolnicom

Koprivničko-križevačka županija posljednja je u Hrvatskoj koja nije natrag od države preuzela osnivačka prava nad svojom bolnicom.

Rekao je to na jutrošnjoj kavi s novinarima župan Darko Koren:

Mi smo, provjereno, danas jedina županija u Hrvatskoj koja ima svoju županijsku bolnicu, koja još uvijek nije preuzeta od strane nas kao osnivača. I jedini još uvijek imamo sanacijsku upraviteljicu i Sanacijsko vijeće.

Župan Koren tako je ostao dosljedan stavu kojega zastupa posljednjih mjeseci i za koji je dobio i potporu Županijske skupštine.

Zato jer ja kao odgovorna osoba nisam želio preuzeti tu odgovornost. O tome smo govorili na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, kad su mi članovi Skupštine dali mandat za razgovore i pregovore s ministrom zdravlja te za definiranje, odnosno redefiniranje onog predloženog sporazuma koji je, jednostavno rečeno, štetan za nas.

Koren se, naime, pribojava da će, nakon što državni program sanacije bolnica nije uspio, ponovnim prezuimanjem osnivačkih prava na Županiju pasti i teret podmirenja pedesetak milijuna kuna dugova koprivničke bolnice. Podravsko-prigorski župan kaže da je Županija dobila uvjeravanja i obećanja od samog ministra zdravlja da će dobiti ugovor u kojemu će biti jasno naznačeno da Županija neće morati podmiriti bolničke dugove, to se nije dogodilo već gotovo dva mjeseca.

Zanimljivo je da je Sanacijskom vijeću koprivničke bolnice mandat istekao s posljednjim danom travnja, a župan je novo Upravno vijeće trebao imenovati 2. svibnja. Novo bi Upravno vijeće pak imenovalo ravnatelja bolnice, umjesto aktualne sanacijske upraviteljice, SDP-ove Sandre Sinjeri, čemu je župan sklon zbog aktualnih političkih odnosa na ovom području. No kako za neimenovanje Upravnog vijeća nema sankcija, a iz resornog ministarstva još nije stigao obećani ugovor, Koren je odlučan do daljnjega ne povlačiti nikakve poteze. To konkretno znači da u Nemčićevoj čekaju potez Ministarstva zdravlja. A do daljnjega, bolnica će i dalje funkcionirati kao i do sada.

zatvori