Utorak, 23. travnja 2024.

Uštedjeli na vodi pa uredili organski vrt

U koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Đuro Ester’ priveli su kraju građansku akciju ‘Vodu štedim da vrt uredim’ koju su provodili ove školske godine. U sklopu akcije učenici su, između ostalog, mjerili potrošnju vode Vodnim agentom, a tako ušteđeni novac iskoristili su za sadnju organskog vrta.

Viseći vrt posađen je unutar škole jer za njega nisu imali mjesta oko nje, a učenici su u njemu posadili začinsko bilje i povrće.

Završnu ocjenu projekta dala je na današnjem predstavljanju rezultata ravnateljica škole Sanja Prelogović.

Projekt nam je donio prije svega veliko veselje za učenike, roditelje i nastavnike. U projektu je sudjelovalo puno učenika, najviše iz učeničke zadruge i eko grupe. No međutim, projekt i dalje živi jer je i njegov cilj da se dalje nastavlja stoga će se o potrošnji vode i vrtu naši učenici i dalje brinuti.

Akciju je inicirala Udruga za održivi razvoj Hrvatske čiji je predsjednik Matija Hlebar danas istaknuo da su djeca ključna za održivi razvoj.

Kroz ovu građansku inicijativu smo na konkretnom primjeru pokazali da kroz suradnju civilnog, javnog i privatnog sektora se mogu ostvariti itekako vrijedni ciljevi održivog razvoja za našu lokalnu zajednicu. Pokazali smo da svi zajedno možemo doprinijeti našoj budućnosti, odnosno djeci koja su ključna za održivi razvoj.

Građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah” u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Spomenimo i da su partner projekta bile Koprivničke vode.

zatvori