Četvrtak, 28. ožujka 2024.

REZULTAT SASTANKA U MINISTARSTVU: Budućnost Piškornice nije ugrožena

Jučerašnji sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode pokazao je da budućnost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica nije, niti je ikada bila ugrožena.

Rekao nam je to jedan od sudionika, direktor tvrtke Mladen Jozinović te pojasnio: – Ovdje je riječ samo o određenim najavama promjene podzakonskih akata. Mi smo samo definirali mjere koje je potrebno prilagoditi kako bi projekt išao dalje. Vrlo je bitno reći da projekt u ovom trenutku ispunjava sve zakonske pretpostavke. U potpunosti je usklađen sa zakonom. A to što ministar i ministarstvo traže, taj podzakonski akt nije stupio na snagu. Njega treba donijeti Vlada. Znači, teško je s pravne strane promijeniti nešto za što u ovom trenutku nema pravne utemeljenosti.

Nakon jučerašnjeg sastanka, inače šestog u posljednja dva mjeseca koje su održali najodgovorniji ljudi Ministarstva i projekta Piškornica, potvrđeno je da se dijalog dviju strana nastavlja dalje. Iako ministar Dobrović ima u planu uvesti drugačiji koncept gospodarenja otpadom, trenutno važeća zakonska regulativa na strani je Piškornice. Jedan od sudionika jučerašnjeg sastanka, predsjednik skupštine Piškornice i koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao nam je da će projekt regionalnog centra biti realiziran, ali će zbog ministrovih planova sigurno biti izgubljeno neko vrijeme u realizaciji.

Uprava i vlasnici Piškornice konstantno su modificirali tehnologiju koja će građanima omogućiti najefikasniju i najjeftiniju obradu i zbrinjavanje otpada. Jozinović kaže da se s projektom neće ništa dramatično događati: – Projekt će, po mojoj procjeni, ići dalje bez problema.

Jozinovićevim riječima usprkos, činjenica je da ministar Dobrinović najavljuje novi Plan gospodarenja otpadom u Hrvatskoj kojim bi Piškornica trebala smanjiti svoje kapacitete, ali i količinu prihvata miješanog komunalnog otpada.

A još prije sastanka iz Ministarstva nam nisu mogli konkretno reći ostaje li Piškornica na popisu strateških nacionalnih projekata. Je li to jasnije nakon jučerašnjeg sastanka, rekao nam je Jozinović: – Piškornica je na listi strateških investicija i ja sam ministru rekao da je Piškornica tamo zahvaljujući Upravi. Svatko tko bude pokušao skinuti Piškornicu s liste strateških investicija, ima protiv sebe Upravu. Zamolio sam ministra da ubuduće pažljivije komentira tu činjenicu i upozorio sam ga na zakonske odredbe. Ako Ministarstvo to predloži, o tome odlučuje Vlada za što u Vladinu povjerenstvu treba imati ruke. Ja kao Uprava tvrdim da će Piškornica ostati na listi strateških investicija. Za promjene koje najavljuju Ministarstvo i ministar potrebna je suglasnost Europske komisije, čega u ovom trenutku nema. Ministrov prijedlog, nacrt, vizija, nije upućen u javnu proceduru, nije izrađena studija utjecaja na okoliš, nije raspisan javni uvid i dokument službeno ne postoji. Kako onda postupati prema nečemu čega nema i što je protuzakonito?

Iako nema konkretnog pomaka, Jozinović je uvjeren da su nakon jučerašnjeg sastanka vlasnici Piškornice pravno puno mirniji jer je s pravne strane pozicija RCGO-a Piškornica vrlo stabilna i sigurna.

Kada je pak riječ o izboru izvođača za gradnju samog centra na Piškornici, Jozinović kaže: – Prvi krug natječaja je završen i čekamo poziv za aplikaciju kako bismo započeli drugi krug. Jasno smo rekli da je dokumentacija gotova. Imamo čak dvije feasibility studije, prvu izvornu i ovu drugu, modificiranu. Ministru smo jasno rekli da je postupio protuzakonito jer je dao zeleno svjetlo za zadarski centar, dok naš stopira iako smo pribavili svu potrebnu dokumentaciju. Ministarstvo na to nažalost nije imalo odgovor.

Hoće li stavovi biti bliži znat ćemo idući tjedan za kada je dogovoren novi radni sastanak odgovornih iz Ministarstva i Piškornice. Jozinović kaže da Piškornica neće mijenjati tehnologiju, osim što su je modificirali i to do dvadesetak posto što je dozvoljeno, a da projekt ne “padne”.

Sve u svemu, obje strane kažu da njeguju dijalog, no činjenica je da MOST-ov ministar koči realizaciju strateškog nacionalnog projekta koji ima potporu i bivše vlade i većinskog HDZ-a u aktualnoj vladi.

Hoće li Piškornica ostati taoc hrvatskog političkog apsurda, vjerojatno ćemo doznati idući tjedan.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori