Petak, 29. ožujka 2024.

SASTANAK KOD MINISTRA – ‘Biti ili ne biti’ za Piškornicu

Budućnost Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica čini se da je neizvjesnija nego ikad.

Naime, aktualni ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u ponedjeljak je u Čakovcu predstavio novi Plan gospodarenja otpadom. Od glasnogovornika Ministarstva Tomislava Marinovića doznali smo da se projekt Piškornica mora prilagoditi novim smjernicama prema kojima bi mu se smanjio kapacitet i ulaz miješanog komunalnog otpada jer novi ministar inzistira na odvojenom prikupljanju otpada. Nove smjernice predviđaju decentralizaciju sustava s gradnjom lokalnih sortirnica otpada pri ćemu će gradovi i općine dobiti više slobode u gospodarenju otpadom.

Glasnogovornik Marinović nam je rekao i da će se mijenjati lista strateških projekata, no kakav je konkretno stav Ministarstva o Piškornici – dakle hoće li ovaj projekt biti izbrisan s liste strateških, nismo uspjeli doznati.

Stoga se puno očekuje od današnjeg sastanka. Naime, župan Darko Koren i direktor Centra Piškornica Mladen Jozinović poslijepodne imaju zakazan sastanak kod ministra Dobrovića. Za očekivati je da će nakon tog razgovora sve biti jasnije.

zatvori