Utorak, 23. travnja 2024.

UZ SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA Zelena ptica i otpad koji nije smeće

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja, a djelatnici koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac pripremili su poseban edukativni program u Domu mladih, u suradnji s Dramskim studijem Ludens teatra koji organizira Vikend amaterskog kazališta.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije budućnosti za sve.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša, Komunalac će usmjeriti na interaktivnu edukaciju građana te podizanje ekološke svijesti i učenje odgovornom ponašanju prema okolišu. Sve u skladu s motom pod kojim se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša – 17 ciljeva održivog razvoja koji uključuju zaštitu okoliša, očuvanje zdravlja, pravo na obrazovanje, pristup čistim izvorima energije, borbu protiv nejednakosti i izgradnju jakih partnerstva.

Komunalac u suradnji s Ludens teatrom u sklopu Vikenda amaterskog kazališta, u nedjelju od 20 sati u dvorani Doma mladih organizira predstavu “Zelena ptica” prema dramskom tekstu Marijane Nole. Riječ je o svojevrsnoj modernoj bajci koja uz elemente komike progovara o buđenju ekološke svijesti, a kao najvažnija tema spominje se razvrstavanje otpada – cilj je potaknuti građane Koprivnice da iskoriste mogućnosti koje imaju i brinu se za ljepši i zeleniji grad.

Kao uvod u predstavu, od 19.15 sati u predvorju i atriju Doma mladih bit će postavljena izložba “Umjetnost od otpada – Otpad nije smeće” u suradnji s umjetnikom Nenadom Marincem.

Izložba se bazira na reciklaži raznih prirodnih, industrijskih, kućnih i ostalih vrsta otpada. Suština izložbe je buđenje svijesti o potrebi ekološkog razmišljanja, odnosno odnosa prema sredini u kojoj živimo te vraćanje funkcionalnog i estetskog značenja nekim odbačenim predmetima poput ambalaže, staklenka, igračaka, industrijskog otpada.

Izvor: komunalac-kc.hr
Izvor: komunalac-kc.hr
zatvori