Utorak, 23. travnja 2024.

Zavirite u podvodni svijet Šoderice s Goranom Šafarekom

Ljeto nam je pred vratima i brojni će kupači uskoro pohrliti na obale ‘Podravskog mora’. Dok se tako brčkaju u plićaku, plivaju ili veslaju po mirnom jezeru, mnogi se pitaju što se krije ispod vode, u dubinama popularne ‘grabe’. Naš poznati istraživač, biolog, snimatelj, fotograf i publicist Goran Šafarek Dravi.info ustupio je nekoliko fotografija kako bi nam dočarao mutan svijet između dna i površine Šoderice.

Kupačima najpoznatiji dio podvodnog krajolika Šoderice svakako je krocanj ili “resa”, biljka koja je ukorijenjena u dnu i u mirnoj vodi bez problema se gusto pruža metrima do površine. Početkom ljeta mogu se opaziti i njeni neugledni crveni cvjetići kako vire iz vode.

Voda Šoderice vrlo je mutna. Dno je prekriveno muljem od ostataka biljaka i životinja, a između vode i dna plutaju i brojni mikroorganizmi, planktoni, alge i svakakve sitne životinjice. Sloj mulja s vremenom je sve deblji pa je time i jezero pliće, a na djelu je i proces eutrofikacije – zabarivanja. “Šoderica sama sebe zatrpava i stari”, piše Goran Šafarek u svojoj knjizi o Šoderici iz 2014. Bujanju vodenih biljaka i zabarivanju jezera doprinosi i zagađenje iz obalnog naselja te od samih kupača, ali i umjetna gnojiva koja cure u jezero iz okolnih polja te potiču rast vegetacije.

Za razliku od kupača, ribama resa ne smeta i koriste ju kao mjesto za skrivanje. Tu su sunčanice, somovi, štuke, šarani, amuri, pastvrski grgeči… Ima i slatkovodnih meduza, gmazova, vodozemaca i drugih stvorenja.

Kako to izgleda ispod površine, pogledajte na Šafarekovim fotografijama u priloženoj galeriji, a ispod nje i film “Šoderice – podravsko more”.

Ustupio Goran Šafarek – www.safarek.com

zatvori