Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mladi astronomi učili kako ‘hvatati’ meteore kamerom na krovu Gimnazije

Automatska kamera za snimanje meteora koja je početkom godine postavljena na krov Gimnazije ‘Fran Galović’ vrijedan je alat za učenje astronomije i pravi znanstveni rad sudjelovanjem u Hrvatskoj meteorskoj mreži. Znaju to i koprivnički gimnazijalci koji su prošlog petka sudjelovali na radionici o meteorskoj astronomiji kako bi se upoznali s mogućnostima kamere i načinima korištenja njenih podataka.

Radionicu je održao mladi član tima Hrvatske meteorske mreže Denis Vida iz Valpova, ujedno i predsjednik tamošnjeg Astronomskog društva Anonymus. Mladi koprivnički astronomi tako su doznali kako se mogu uključiti u istraživački projekt HMM-a te kako pomoću koprivničke meteorske kamere mogu izrađivati i svoje praktične radove za učenička natjecanja iz astronomije.

Izvor: AD Koprivnica.
Izvor: AD Koprivnica.

Hrvatska meteorska mreža zapravo je mreža videokamera postavljenih diljem Hrvatske koje bilježe pojave meteora. Projekt se pokazao iznimno uspješnim: otkriveno je stotinjak novih meteorskih potoka od kojih je većina asocirana s nekim roditeljskim tijelom – asteroidom ili kometom, a upravo zahvaljujući kamerama HMM-a pronađen je i meteorit Križevci 2011. godine. Trenutno je aktivno 30-ak kamera čiji se podaci digitalno pohranjuju i analiziraju pomoću posebno razvijenih programa.

Na radionici su sudjelovali Paula Dovečer, Filip Triplat, Leon Bedeković Arnaut, Neven Ožegović i njihov mentor, prof. Marko Vargović kao i Ivan Gašparić iz Astronomskog društva Koprivnica.

Snimio Marko Posavec / AD Koprivnica.
Snimio Marko Posavec / AD Koprivnica.
Izvor: AD Koprivnica.
Izvor: AD Koprivnica.
zatvori