Subota, 20. travnja 2024.

Predstavljeni prijepisi starih župnih knjiga

U ponedjeljak 2. svibnja, u Župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu, prigodom proslave Dana općine Rasinja, predstavljena je novoispisana knjiga “Status animarum – Stališ duša župe Kuzminec 1900.-2015.” koja je svojevrsni popis svih stanovnika župe Kuzminec u razdoblju od 115 godina.

Knjigu je predstavio Dražen Galenić, genealog i istraživač povijesti župe, koji je uredio starije arhivske podatke i dopunio ih novim podacima.

Kuzminečki župnik vlč. Igor Radašić najavio je i izdavački projekt župe Kuzminec koji će biti realiziran u suradnji sa Društvom za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčić” iz Zagreba. Planirano je da se u seriji od više knjiga objave sve matične knjige župe Kuzminec od 1673. do 1906. godine, te se tako predstave javnosti kao primjer čuvanja i brige o najvrijednijoj arhivskoj građi župe Kuzminec.

Predstavljanju su nazočili načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, koji je izrazio zadovoljstvo što je jedan ovakav hvale vrijedan projekt realiziran baš u Općini Rasinja i prezentiran povodom sutrašnjeg blagdana Sv. Križa i Dana Općine i predsjednik Općinskog vijeća Josip Mlinarić.

Nakon predstavljanja knjige, autor Dražen Galenić svakom zainteresiranom mještaninu sela Kuzminec, Koledinec, Kutnjak, Antolovec, Gorica, Vojvodinec i Grbaševec izradio je kratko rodoslovlje predaka, koristeći se podacima iz knjige “Status animarum – Stališ duša župe Kuzminec 1900.-2015.”, te podacima iz starijih matičnih knjiga. Zanimanje za svoja rodoslovlja podjednako su pokazali i mlađi i stariji stanovnici župe, te su bili ugodno iznenađeni doznavši imena svojih predaka kojih se više nitko i ne sjeća, a koji su ipak bili zaslužni i vrijedni dionici povijesnih događanja ovoga podravskog kraja.

zatvori