Četvrtak, 18. travnja 2024.

KOLUMNA Imate li djelatnike s kojima možete trčati?

Nema više sigurnosti jednog posla, niti ustaljenih organizacija. Sve se mijenja i to jako brzo i potrebno se stalno prilagođavati novim situacijama. Danas se tvrtke bore s raznim izazovima birokracije, konkurencijom, novim proizvodima, zahtjevima kupaca. Uz to sve imaju i jedan težak zadatak, kako pronaći najbolje ljude s kojima će njihova organizacija napredovati, koji će zdušno raditi za nju i razvijati ju, s kojima će moći trčati.
Ako želite uspjeti, krećite se brzo, brže, trčite…

Paradoks je da je nezaposlenost ogromna, a mnogi nezaposleni su zapravo nezapošljivi. Oni koji rade, rade previše i prekovremeno, a koji ne rade, ne rade nikako.

Često čujem da tvrke žele zaposliti nove ljude na upražnjenja mjesta ili zbog povećanja posla i onda nikako da nađu osobu koja im odgovara. Ili novi zaposlenici odmah očekuju velike plaće i benefite, a još se nisu naučili raditi, ili ne žele raditi, odustaju nakon svega par mjeseci jer im je posao prezahtjevan, kompliciran, previše se od njih traži…

Često tvrtke moraju dodatno educirati nove zaposlenike kako bi ih prilagodile za rad. Nakon završetka formalnog obrazovanja oni nisu još spremni za rad u realnom sektoru.

Obrazovni sustav – za koga?

Jedan od problema je što naš obrazovni sustav nudi premalo ili nikakvog praktičnog dijela tijekom obrazovanja, a drugi dio je što se premalo potiče kreativno i logično zaključivanje. Svaka čast izuzecima.

Biflanje knjiga napamet ne daje puno prostora učenicima i studentima razvijanje kreativnog načina razmišljanja.

Još je gore kad profesori ne dozvoljavaju vlastitu interpretaciju i guše njihovu kreativnost, a s nedostatkom kreativnog razmišljanja dobivamo diplomce s trake koji nemaju svoj stav, koji se ne snalaze u prostoru i vremenu te nemaju vlastite ideje nego traže da im se točno veli što oni moraju raditi. S takvima ne možete trčati.

Formalno obrazovanje platforma je bez koje se ne može, ali se na njoj treba dalje razvijati. Danas poslodavci sve više traže osobe koji su uz svoje formalno obrazovanje imaju dozu kreativnosti, spremni su na promjene, spremni su na učenje, istraživanje i vlastiti razvoj, mogu reagirati u trenutku i još su k tome street smart.

Što znači biti street smart?

Snalažljivi, kreativni, ljudi koji prate i znaju što se događa oko njih. Oni povezuju informacije, istražuju, ispituju, imaju stav, žive u realnom svijetu. Danas je potrebno imati otvorene oči i uši da vam nešto ne bi promaklo.Dok neki spavaju, takvi rade, punom parom i napreduju. Dok neki ne stignu u tjedan dana odgovoriti na mail, oni su već odradili poslovni sastanak.

Kristina Androlić
vlasnica tvrtke Androlić konzalting
www.androlic-konzalting.hr

zatvori