Utorak, 19. ožujka 2024.

NEŽELJEN GOST Travanjski mraz uzrokovao velike štete u poljoprivredi i voćarstvu

Niske temperature koje su u noći s ponedjeljka na utorak zavladale diljem Podravine i Prigorja uzrokovale su vidljive štete na nasadima i poljoprivrednim kulturama na području cijele županije.

Pišu Sandra Levak-Miklošić, Nela Carek i Marko Posavec.

Prema agroklimatskim stanicama koje posjeduje Savjetodavna služba, najniže temperature zabilježene su u voćnjacima i vinogradima na području Đelekovca gdje je temperatura pala čak do -3,8°C, a u Novigradu Podravskom i u Đurđevcu također je bilo ispod nule. Veliki problem nastao je i jer su se ovako niske temperature zadržale nekoliko sati, rekao je Dravi.info stručni savjetnik Savjetodavne službe Leon Golub: – Bitno je i trajanje tih negativnih temperatura. Na svim tim lokacijama temperatura je bila ovako niska šest sati i dulje.

Minimalna temperatura/ °C
Datum i vrijeme Čepelovac Đelekovec Novigrad
Podravski
26.4.2016 6:00 1,3 -3,8 -0,1
26.4.2016 5:00 0,2 -3,6 -1,1
26.4.2016 4:00 -0,4 -3,4 -1,5
26.4.2016 3:00 -0,5 -3,2 -1,5
26.4.2016 2:00 -0,4 -2,3 -2,1
26.4.2016 1:00 1,2 -1,4 -2,1
26.4.2016 0:00 1,9 -0,9 -2

Izmjerene temperature u noći s ponedjeljka na utorak na agroklimatskim postajama Savjetodavne službe na 2 m visine.

Šteta na višnji. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Šteta na višnji. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Pravi razmjeri nastale štete moći će se vidjeti tek za nekoliko dana jer su na nekim voćnim vrstama štete lakše, a negdje teže uočljive. No, poljoprivredni savjetodavci koji su od tada na terenu iz prve ruke mogu potvrditi da se radi o značajnijoj šteti: – Prema stanju s terena i obavijestima voćara i vinogradara štete su već vidljive. Većina naših voćnjaka je u fenofazi kad je cvatnja završila i kad su zametnuti plodovi i u toj fazi temperature niže od minus jedan rade značajne štete – kaže Golub.

Tu se ponajprije misli na jabuku koja je najrasprostranjenija, zatim koštićavo voće, ali i na vinovu lozu na kojoj je nastala šteta u obliku izboja jednogodišnjih mladica. – Tu se isto radi o velikoj šteti i ovisno o lokalitetu, štete su do 50 i više posto – napominje Golub.

Temperature izmjerene na automatskoj meteorološkoj stanici Ivanščak od ponoći do 7:02 26. travnja.
Temperature izmjerene na automatskoj meteorološkoj stanici Ivanščak od ponoći do 7:02 26. travnja.

Nastalu štetu treba prijaviti Gradskoj upravi i matičnim općinama kako bi se od Županije moglo zatražiti proglašenje elementarne nepogode, upozorava Golub. – To je prvi korak da bi se uopće neka nada pobudila da se neka šteta namiri i da se dobije novčana naknada za te štete. Ako se nitko ne javi da ima štete, neće se ništa pokrenuti. Štete ima na području cijele županije i to vjerojatno takve da nema nikakvog oporavka, bar što se tiče vinove loze – zaključuje.

Šteta na jabuci. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Šteta na jabuci. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Kako su i u narednim danima najavljene niske temperature, Golub savjetuje voćarima i vinogradarima da svoje nasade tretiraju preparatima na bazi aminokiselina, odnosno biostimulatora kojima je uloga ojačati i pripremiti voćke za tako niske temperature.

Opasnost još nije prošla

Temperatura bi se do nule ponovno mogla spustiti u četvrtak ujutro. Naime, nakon prolaska današnje fronte očekuje se privremeno djelomično razvedravanje, a vedra noć recept je za naglo ohlađivanje te samim time i moguću pojavu mraza. Ukoliko ostane oblačno, ne bi trebalo biti većih problema, ali bude li vedro, živa u termometru ponovno bi se mogla spustiti u opasne dijelove skale.

Dodajmo i kako su temperature navedene ranije u članku izmjerene na dva metra visine, koliko je standardna visina iznad tla meteoroloških postaja. Temperatura na 5 cm od tla, međutim, može biti i znatno niža. Tako je najniža temperatura na 2 metra u Hrvatskoj tog jutra izmjerena u Gospiću (-3,8°C), dok je u istom gradu na 5 cm izmjereno čak -9°C. Varaždin je pri tlu mjerio -7, a Križevci -5°C.

Travanjski mraz sam po sebi i nije toliko neuobičajena pojava, ali ove je godine problem dodatno otežalo toplo vrijeme u dosadašnjem dijelu proljeća, zbog čega je i vegetacija ranije krenula, piše Crometeo.

zatvori