Srijeda, 27. ožujka 2024.

ROBERT ČIMIN: Približit ću Muzej građanima i zajedno ćemo stvarati bolju sliku povijesti Koprivnice

Robert Čimin novi je ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice. Odluku o njegovu imenovanju donijela je na prijedlog Muzejskog vijeća gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Zašto želi posao muzejskog ravnatelja, Čimin je pojasnio Dravi.info: – Prijavio sam se čisto iz svoje osobne ambicije budući da već osam godina koliko radim u Muzeju upoznao sam se sa svom problematikom, prednostima i nedostacima Muzeja. Smatram da sam kao kustos arheolog na ovom području dostigao već neke ciljeve i vrijeme je da koraknem stepenicu više.

Čimin se posebno nametnuo vođenjem arheoloških istraživanja od kojih su za Koprivnicu iznimno zanimljiva i važna ona na lokaciji Kamengrada te u strogom centru grada: – Ono što smo uradili u Koprivnici u protekle tri do četiri godine zasigurno je nešto što otkriva novu povijest Koprivnice pa će povjesničari poput Petrića, Pavloša pa i Feletara sigurno imati novih razloga za reistraživanje svojih starih istraživanja – kaže Čimin.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

No Čiminov pogled u budućnost ipak je razlog zbog kojega je dobio posao ravnatelja ove gradske ustanove. Prioritet je realizacija mega-projekta Muzejskog trga, za čiju će pripremu sigurno trebati tri do četiri godine, no ima posla i u samim temeljima muzejske djelatnosti u Koprivnici: – Muzej ima dosta problema sa svojom osnovnom djelatnošću, a to je registracija muzejskih zbirki. Tu dosta kaskamo za nekim drugim muzejima u Hrvatskoj. Nadam se da ću u sljedeće dvije do tri godine zajedno sa svojim kolegama kustosima i stručnim osobljem privesti taj dio posla kraju. Tek kad uspostavimo osnovnu djelatnost na zdrave noge i temelje, možemo krenuti dalje.

Iako se Muzej proteklih godina prilično otvorio javnosti, Čimin bi želio da on ipak zauzme značajnije mjesto u svakodnevnom životu građana. – Ono što nam nedostaje jest svakodnevni posjet, odnosno da Muzej postane… neću reći dnevni boravak jer je to sinonim za Knjižnicu, ali da postane mjesto istraživanja. Da ljudi dolaze ovamo, da nam donose nove predmete, da ispituju svoju povijest i da zajedno stvaramo bolju sliku povijesti našega grada.

Čiminu mandat ravnatelja počinje 16. travnja, dan nakon isteka mandata aktualnom ravnatelju Marijanu Špoljaru.

zatvori