Petak, 19. travnja 2024.

Nemčići će u Sloveniji igrokazom uprizoriti ‘Kekeca iznad samotnog ponora’

Učenici 4. c razreda koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” u petak sa svojom učiteljicom Đurđicom Poštom putuju u Sloveniju, točnije u Osnovnu školu Sladki Vrh.

Razlog posjeta ovoj slovenskoj školi je međunarodni projekt “Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meje” u kojemu Nemčići sudjeluju od početka školske godine.

Cilj ovog međunarodnog projekta je, između ostalog, promocija čitanja. – Bitno je da na taj način djeca čitaju i upoznaju djela stranih autora, u ovom slučaj slovenskih, i da na taj način upoznaju kulturu i običaje te države u koju idemo. Nije naglasak samo na čitanju, već i šire – rekla je Dravi.info knjižničarka OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” i koordinatorica projekta, Luca Matić.

Luca Matić. Izvor: OŠ 'Antun Nemčić Gostovinski'.
Luca Matić. Izvor: OŠ ‘Antun Nemčić Gostovinski’.

Tako će naši učenici slovenskim učenicima petog razreda u petak igrokazom, likovnim djelima, ali i pjesmom dočarati svoje dojmove o pročitanoj knjizi “Kekec iznad samotnog ponora” slovenskog autora Josipa Vandota. – Odlučili smo da ćemo čitati Kekeca jer je on u slovenskoj književnosti ono što je kod nas Ivana Brlić-Mažuranić i njene “Priče iz davnine” – ističe Matić.

Slovenski petaši čitat će Zvonimira Baloga i njegovo djelo “Ja, magarac”, odnosno na slovenskom “Jaz, osel”, a kako im se svidjela saznat ćemo 11. svibnja kada oni dolaze u koprivničku školu.

zatvori