Utorak, 23. travnja 2024.

KOLUMNA Tak je bilo i bu dok smo mi tu!

Za početak, definicija prireza – “Prirez je prisilna naplata nametnuta pojedincu”. Za razliku od poreza, koji određuje država, prirez samostalno određuju jedinice lokalne samouprave odnosno općine i gradovi. Na osnovu poreza po bilo kojoj osnovi, određuje se prirez. U gradovima iznad 30 tisuća stanovnika, on može biti od nula do 15 posto.

Grad Koprivnica duži se niz godina hvalio kako vodi brigu o građanima i ni na kraj pameti mu nije uvođenje prireza. No, u posljednje dvije godine ova se tema svako malo otvara, a onako izdaleka šalje poruka da smo stekli “realne uvjete” za uvođenje nameta i kako je samo pitanje vremena kad ćemo ga i dobiti!

Tijekom posljednjih desetak godina svi smo proživjeli dvije priče iz naše mladosti: Cinca Marinca i Tonkica (ili Zvonkica?) Palonkica frrrr, a danas smo izgleda došli i do one poznate – Čiča miča, gotova je priča.

Nismo se stigli ni okrenuti, a djeca su nam već na Fejsu ili su čak pob’egla van. Valjda su i prije nas skužili da se bu uvel prirez. Žive u virtualnom svijetu gdje prireza zasad još nema, osim bitcoina, on-line sredstva plaćanja odnosno virtualnog novca koji se, bar tak’ neki vele, može zaraditi i iz fotelje! Na Fejsu se mladi danas više no ikad dogovaraju i kad će i kud “van”. K’o kak’ smo se mi nekad čuli telefonom, jer kompjutera nije bilo. Nažalost, dok je nama “van” bil obližnji diskač, klincima danas “van” znači obližnja država.

Neki dan me zainteresirao razgovor dva stara koprivnička umirovljenika na kavici.
– Pajdaš, ne bu dobro! Nije to ona Koprivnica kakva je bila dok smo mi delali i dok je delal svatko tko je štel. Nema više Pomke, Sloge, Bilokalnika, Izvora, Kvasca, Podravskog gospodarstva ni pekare, a čujem da budu i vodu prodali! Kak’ da je nekome u interesu da to sve… je li, znaš već kaj. Otišle su nam sve institucije, a više od 15 hiljada ljudi ne dela, veli prvi penzić.
– Jeee, nisi vu pravu! Kaj nisi čul? Se kaj se napravilo nam bu ostalo i nitko to nikam ne bu odnesel. A za naše penzije bu navek, veli drugi.
– Ali vi’š, pajdaš, ni problem kaj zgrade nitko ne bu odnesel, nego kaj nišče ne bu nikaj donesel! Spominjaju se i o nekavom prirezu, ali to ti z nama nema veze. Pa ne buju valjda nas opalili po džepu?
– Pa kaj ak’ i buju. Bumo si to kompenzirali s božićnicom koju dobijemo od grada! No, valjda prirez ne bu veći od toga? Sad više niš’ ne razmem.
– Ma, znaš kaj, tu ti jedni ne razmu, drugi se čude, a treći delaju bedasti. Mene samo zanima jel to tak’ baš mora biti i zakaj mora biti.

U posljednjih deset godina učinjeno je toliko katastrofalnih poteza koji sad polako, ali sigurno dolaze na naplatu. Grad Koprivnica zadužen je, vjerovali ili ne, 55 milijuna kuna.

Recimo, za 27 milijuna je kupljen Pevec, a do sada je Grad samo na kamatama, prolongiranju otplate i razlici u cijeni najma i rate kredita izgubio osam milijuna kuna. Osam! Kredit je do 2027. godine, a početak otplate je 2017. godine, znači još ga nismo ni počeli vraćati. Od 2005. godine otpisani su, zbog zastare, milijuni kuna od komunalne naknade. Nadalje, Grad već tri godine prebacuje kredit veći od 15 milijuna kuna pa je već postalo potpuno normalno dizati revolving kredite za tekuće poslovanje odnosno za gole plaće. Kad podvučemo crtu sve u svemu dužni smo više od 100 milijuna kuna i zato je Koprivnica osmi grad u Hrvatskoj po zaduženosti.

Na sve to netko će sigurno reći, pa što, i drugi su dužni. Sigurno ima i gorih od nas! Takav odgovor nije rješenje problema, jedino poruka da se tješimo gorima od sebe.

Prirez u ovakvoj situaciji je potez očajnika kojemu je jedino ostalo gurnuti ruku još dublje u džep građana. Vjerujem da se nitko ne bi bunio da se prirez uvodi za bolji standard i život građana, kao u razvijenom svijetu, ali treba se ozbiljno zamisliti kad ga netko misli uvesti kako bi krpao svoje dugove koji su se nakupljali godinama. Ne znam jesu li u gradskoj vlasti razmišljali o ikakvim alternativama. Kad bolje razmislim, uopće se ne bih čudio da počnu igrati loto ili Euro jackpot. S obzirom da se stalno nečemu čude i nadaju. Čak je izglednije da će dobiti na lotu nego prestati sa svojim mudrim, populističkim potezima kojima su nas i doveli u poziciju “idi vrit na ham pa buš videl kak je tam!”

No, bitno je da u Gradu već imaju odgovor u kojem će svi drugi biti krivi ako će oni morati uvesti prirez, jer ne prate njihovu viziju. A koja je njihova vizija? “Vi radite da bi mi imali, a dok ne bute više ništ imali – i to vam bumo uzeli! Tak je bilo i bu dok smo mi tu.”

zatvori