Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOLUMNA Nitko ne može raditi sklekove umjesto vas, odgovornost je na vama

‘Nitko ne može raditi sklekove umjesto vas’ omiljena je rečenica mog trenera, koju često slušam i potpuno je točna. Ne može netko umjesto vas vježbati, dizati utege, trčati. Nitko ne može smršaviti umjesto vas. Ovo vrijedi za i za vježbanje, ali u poslu.

Nitko umjesto vas ne može učiti te skupljati znanje i iskustvo umjesto vas ili jačati vaš osobni brend. Nitko ne može biti vi.

Korak po korak

Pitao me nedavno jedan prijatelj: Kako bi ja mogao postati konzultant? Moj odgovorio je glasio: Postepeno. Investiraj u sebe i svoje znanje!

Sljedeće pitanje bilo je: Kako bi ja mogao raditi isto što i ‘ona’?
Moj odgovor je bio: Pročitaj njezin životopis, tamo ti je uputstvo!

Odgovor je glasio: Ej, pa za to mi treba 20 godina.
Odgovaram: Tako je. I njoj je trebalo 20 godina.

Ne možete uskočiti u tuđe cipele bez da ste prošli sve faze. Određena osoba prošla je određenu edukaciju, skupila određena iskustva, postepeno izgradila mrežu poslovnih kontakata, razvijala posao od nule, dala cijelu sebe u to, a njezin današnji status se nije dogodio preko noći.

Vi ste brend!

Snaga osobnog brenda također je izuzetno važna u poslovanju, a osobni brend izuzetno je bitan pri uslužnim djelatnostima kad kvaliteta usluge upravo ovisi o vlasniku tvrtke, o njegovom znanju, iskustvu i kompetencijama.

Jačanje svog osobnog brenda radite vi sami, svoje kompetencije gradite vi sami, svoje iskustvo skupljate vi sami, ne može vam to netko dati, pokloniti niti usaditi.

Potrebne su godine da bi se neki ciljevi i statusi postigli. Možda nekom nečiji posao izgleda kao jednostavna zarada, ali iza toga stoji puno truda, rada, znanja i ulaganja u svoje kompetencije.

Kako možete ojačati svoj osobni brend? Za snagu osobnog brenda, po meni, bitna je kvaliteta brenda, prepoznatljivost te po čemu je brend prepoznat.

Za jačanje osobnog brenda morate uložite u sebe, u svoje znanje. Educirajte se, čitajte, učite, skupljajte informacije. Osnažite svoje znanje i kompetencije. Nakon toga investirajte vrijeme za jačanje prepoznatljivosti brenda.

Content marketing

Neizostavan alat za jačanje vidljivosti osobnog brenda svakako je danas popularni, content marketing. Što je to uopće? Content marketing plasira marketinški sadržaj koji kupci žele pročitati.

Cilj je kupca informirati, savjetovati, naučiti, zabaviti. Više je formi u kojima se pojavljuje. Neke od formi su blogovi, kolumne, članci i slično. Cilj je pružiti zanimljiv sadržaj čitateljima, usklađen s brendom i njegovom pričom koju želimo komunicirati, a istovremeno treba biti usklađen s ciljevima poslovanja tvrtke.

Ako gradite osobni brend, pronađite područja u kojima ste ‘doma’, počnite pisati blogove, kolumne, postove, savjetujte svoje klijente. Postanite stručnjak svog područja i to komunicirajte sa zainteresiranom javnosti.

Zacrtati ciljeve

Snaga content marketinga je prepoznata na tržištu i danas je čest oblik promocije.

No ipak, osobe koje pišu postove za tvrtke iz usluge ili u svoje osobno ime koristeći društvene mreže često nisu educirane u području marketinga i prodaje pa često puta nisu svjesni ciljeva tvrtke i njihovog brenda, a sadržaj koji plasiraju nema nikakve veze s poslovanjem tvrtke, pa niti ne može dati pozitivan efekt na poslovanje.

Ako radite na jačanju prepoznatljivosti svog osobnog brenda, educirajte se iz tog područja, zacrtajte ciljeve i komunicirajte promišljeno.

Kristina Androlić
vlasnica tvrtke Androlić konzalting
www.androlic-konzalting.hr

zatvori