Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOLUMNA Kako se riješiti pretilosti do ljeta

Kako nam se bliži ljeto, tijelo bi trebali ogoliti od zimske odjeće, te ga bolje izložiti javnim pogledima. Svi bi željeli izgledati lijepo i fit. U teretanama gužve, u prirodi rijetki, na stazama za trčanje također. Želim napomenuti da teretana neće riješiti Vaš postojeći problem iz više razloga, pogotovo ne ako ste i dalje ostali na svojoj klasičnoj glutenskoj prehrani (burek, kebab, kobasice, špek, bijeli kruh, plačinke i sl., cigareta, kava, alkohol). Tijelo time dovodite u stanje izmorenosti i starenja.

Kraljica sportova je trčanje pogotovo u prirodi i na svježem zraku, nema boljega poticaja za naše tijelo da sagori masne nakupine i da stvori dodatnu energiju, a tada se aktiviraju i hormoni sreće, serotonin i endorfin. Kada ih ima dovoljno u vašem tijelu, nema razloga da se nećete osjećati sjajno. Tijelo se najbolje formira ako se redoviti trči, tjedno barem dva do tri puta po nekoliko km. Uz fizičke aktivnosti važna je i prehrana, ali ne bilo kakva, ne klasična, već sirova. Znači trebali bi u prehranu uključiti i voćnu energiju te žive proteine koje se nalaze u zelenim kašastim sokovima i svježem povrću odnosno voću. Tada će tijelo imati sve što nam treba i lijepo će se formirati, izgledat će pomlađeno i svježe, bez celulita i nakupina na neželjenim mjestima. Gledam mlade djevojke i žene i muškarce koji izgledaju kao hodajuće vreće ili kao da su oko struka ispod odjeće stavili nekoliko kruhova, nemaju struk. Odraz seksepila je upravo struk. Struk nam govori zapravo, koliko smo zdravi odnosno bolesni stari ili mladi.

Zeleni kašasti sokovi i sirova prehrana iz vašega tijela će ‘izgurati’ nakupine koje ste nataložili konzumirajući glutensku hranu, meso i industrijske prerađevine.

Imam mnoga iskustva s ljudima kojima sam pomogla sa sirovom hranom i sirovim sokovima da se riješe bolesti, da si podignu energiju i da izgledaju mlađe.

Evo jednog lijepoga primjera:

Kolegica smršavila 20 kg. Ugodno me iznenadila, izgleda kao tinejdžerice, tako se i obukla jer može stati u prikladne mjere odjeće. Lijepo izgleda, nema bora, puna je energija, koža joj blista, oči joj imaju neki poseban sjaj. Nisam je vidjela par mjeseci, ugodne me šokirala.

Razlog: na većinskoj je sirovoj prehrani, voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, zelenim kašastim sokovima i voćnim sokovima. Zadržala je još jedan kuhani obrok od “Boljih namirnica”, zdravlje joj je pod kontrolom, nema više bolova u kostima, nema kolesterola, nema šećera. Liječnica se začudila kako su joj dobri nalazi krvne slike. U čudu je upitala što je radila sobom.

Klasičnom prehranom ljudi nikada ne mogu izličiti bolesti, lijekovima samo zalječuju stanje bolesti, odnosno truju svoje tijelo dokle može izdržati.

Donosim Vam jedan recept koji je idealna hrana u jednom obroku za Vaše tijelo, a pogotovo nakon fizičkih aktivnosti:

Zeleni kašasti sok od brokule
Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

– 3 veća cvijeta brokule
– 1 naranča
– 1 banana
– 1 jabuka s korom (ne špricana)
– Pola limuna
– Komadić limunove kore ili 2 listića mente
– 0,5 lit vode
Sve navedene sastojke ubacimo u Vitamix i miksamo do fine kremaste strukture.

Koktel za podizanje imuniteta

– 1 cikla
– 1-2 mrkve
– 1 šalica kupina
– 1 jabuka
– 1/4 limuna
– stapka celera
– list d. mente
– đumbir
– 3-4 dcl vode

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

zatvori