Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Neobični znanstveni eksponati osvanuli u gradskom parku

U sklopu ovogodišnje proslave Praznika rada, osim uobičajenog graha i glazbenog programa, našlo se mjesta i za znanost. Naime, u koprivničkom parku postavljen je ‘Park znanosti’, odnosno tri instalacije koje zainteresiranim prolaznicima demonstriraju različite znanstvene koncepte.

Tako u parku do ponedjeljka možete isprobati glazbenu ogradu: udaranjem 29 cijevi u hodu možete odsvirati “Odu radosti” iz Beethovenove IX. simfonije.

Tu je i još jedan akustični eksponat: zvučna zrcala. Šapnete li nešto u žarištu jednog zrcala, sugovornik će vas čuti u drugome, udaljenom čitavih 30 metara. Zvuk se širi valovima i može se fokusirati.

Spirala adaptacije demonstrira varljivost i vrijeme adaptacije ljudske percepcije. Zadržite oko na vrtećoj ploči pa potom pogledajte nepomičan predmet i – iznenadite se.

“Park znanosti” autorski je projekt mladog inovatora Luke Vevereca iz Oroslavja. Sam autor jutros je bio u Koprivnici, prilikom samog postavljanja eksponata, a pritom je održao i kratko predavanje učenicima OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” koji su se tamo zatekli.

Eksponati se mogu razgledati i isprobati do ponedjeljka, od 8 do 22 sata, a kako je najavila predsjednica uprave Komunalca Maja Hleb, bude li odaziv dobar, postoji mogućnost i da takav park bude trajno postavljen u Koprivnici. Prema skromnom mišljenju autora ovih redaka, bila bi to više nego odlična stvar.

zatvori