Četvrtak, 18. travnja 2024.

Mali županijski poduzetnici okupili su se u klaster

Klaster malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije osnovan je jučer u Koprivnici.

Njegov predsjednik Božo Barać rekao nam je da je ideja o osnivanju klastera nastala iz puke potrebe malih poduzetnika koji važan dio svojih prihoda ostvaraju po sajmovima:

Samo osnivanje Klastera krenulo je od ideje koja se tiče promocije i nastupa na sajmovima. Shvatili smo da zajedničkim nastupima možemo ostvariti puno bolje rezultate. Isto tako, sve institucije, kao i proračuni lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, kao i državni proračun osiguravaju sve manje novaca za nastupe na sajmovima.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr

Kako su obrtnicima i malim poduzetnicima sajmovi veliki financijski teret, kroz Klaster im se želi smanjiti taj trošak. Ovako udruženi mogu se prijaviti na nacionalne i europske fondove i na taj način osigurati određena sredstva, pojašnjava Barać. Klaster okuplja 30 osnivača:

Ono što je bitno reći da su Klaster osnovali 18 obrtnika, pet trgovačkih društava, dva OPG-a i dvije udruge koje se bave gospodarskim djelatnostima.

Osnivači klastera su i tri županijske institucije: Obrtnička i Gospodarska komora te PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, koje su spremne pružiti poduzetnicima svu potrebnu potporu u djelovanju, kaže Barać:

S obzirom da su članovi većinom mali i srednji poduzetnici i obrtnici, oni se isključivo bave svojim poslom i nemaju previše vremena baviti se nekim drugim aktivnostima. Isto tako, imaju vrlo malo vremena za istraživanje tržišta, na primjer, zato smo odlučili da ove institucije ostanu ravnopravni članovi jer sa svojim stručnim službama imaju puno više potencijala. One moraju biti lokomotiva Klastera.

Osnivanje Klastera pozdravila je i županijska uprava, a župan Darko Koren najavio je da će Županija osigurati i određenu financijsku potporu.

zatvori