Petak, 19. travnja 2024.

KOLUMNA Ženski poduzetnički svijet

Na ovu temu malo potaknulo me aktualno obilježavanje Dana žena, ali i jedna situacija. Bila sam nedavno na jednom druženju i kako to obično biva, upoznate nove ljude, ostvarite neke nove kontakte, obnovite neke stare kontakte…

Par dana kasnije, zove me prijateljica i pita me za kontakt kolege koji je također bio prisutan na tom druženju i s kojim je razgovarala. Veli ona meni, ma znaš nisam uzela njegovu vizitku, nekako mi bilo neugodno tražiti. Pitam ja, zašto? Ma znaaaaš, onak ja kao žena da njega tražim vizitku. Meni odmah pet upitnika iznad glave.

Sad ste sigurno i vi podigli obrve ili se možda nasmijali. Ja sam se isto nasmijala u tom trentutku i ispalila, ma daj molim te, nema u poslu muško žensko. Trebaš proizvod, uslugu, kontakt, razmijeniš kontakte i ‘idemo delat’. No, onda sam se malo zamislila. Pa i ja nekako puno više surađujem sa ženama. Ne isključivo, ali bitno više. Nekako smo si bliže. Lakše sklapamo prijateljstvo, bolje se razumijemo, imamo više zajedničkih tema… Jel moguće da na taj način stvaramo jedan novi, isključivo ženski poduzetnički svijet?

Ne kažem da je to nešto ekstra loše. Donedavno je ionako postojao isključivo muški poslovni svijet. Ipak, mislim da se u poslu ne bi trebali dijeliti na muške i ženske poslovne odnose i ograničavati razvijanje svojeg poslovanja zbog toga. Mislim da se prvenstveno moramo usmjeriti na kvalitetne i korektne poslovne suradnje.

Ali zašto joj je bilo neugodno tražiti vizitku!? Stvarno se čovjek zapita jel stvar u nama ili u njima? Jel muškarci zaista drugačije gledaju ženu, ako ona prva pristupi, predstavi se i ponudi svoju vizitku?

I onda sam se sjetila jednog poslovnog networking druženja na koji sam došla sama. Tako je ispalo. Prijateljici se nije išlo, ja već platila kartu i jednostavno sam otišla. Uzela sam čašu soka i polako ga crmljila, prelistavala promotivne materijale, slušala izlaganja, črčkala nešto u svoj blok… I onda je došlo vrijeme networkinga. Što mislite kako je prošlo? Odlično. Upoznala sam nekoliko super žena, dogovorila nekoliko odličnih suradnji i da, nisam razgovarala niti s jednim muškarcem, cijelu večer. Haha.

Istina je, žene poduzetnice lakše uspostavljaju kontakt sa ženama poduzetnicama. I da, ne želimo da nas krivo shvate i ne želimo da nas netko čudno mjerka. Iako možda ne bi trebale. No, treba još puno vremena da muškarce naučimo da smo im ravnopravne i da je posao samo posao.

Iz svog dosadašnjeg radnog iskustva, mogu reći da neki muškarci zaista potcijenjuju žene u radu, ne drže ih ravnopravnima i mjerkaju ih ispod oka omalovažavajućim pogledom. Rekla bih da se radi o ‘zastarijelim’ razmišljanjima i treba ih iskorijeniti, ali za to isto treba vremena. Neki dan sam čula statistiku da ćemo još 70 godina biti manje plaćene od muškaraca. Uh! Ja ću onda taman pokrenuti Golferski klub poduzetnica u mirovini.

Ima naravno pametnih muškaraca koji cijene sposobnu ženu i s takvima je lako surađivati, a i pametan poslodavac ne radi razliku u plaći zbog spola. Iako neki muškarci smatraju da trebaju biti bolje plaćeni od žena jer smatraju da je njihov rad vredniji. O tom nekom drugom prilikom.

I na kraju par savjeta za networking

Ako imate nelagodu upostavljanja kontakata bez obzira da li se radi o nepoznatom muškarcu ili ženi, predlažem da zatražite da vas upozna zajednički poznanik ili poznanica. Osim toga, možete pristupiti zajedno s nekim, pa će vam biti manje nelagodno. Ili, pristupite kad je ta druga osoba u društvu. Tako ćete izbjeći nepotrebne nesporazume i bit će vam manje neugodno. Naravno, držite se nekih osnovnih pravila lijepog ponašanja.

Nemojte dosađivati, procijenite trenutak kad je najbolje pristupiti. Ako osoba razgovara s nekim, pričekajte sa strane da završi razgovor, ali dajte do znanja da se želite upoznati. Budite kratki i jasni u predstavljanju i da, naravno, razmijenite vizitke jer nitko neće pamtiti vaše ime u toj gomili i čime se vi bavite. Kad ste obavili razgovor krenite dalje, a sutradan pošaljite mail s kratkom porukom o mogućoj suradnji.

Kristina Androlić
vlasnica tvrtke Androlić konzalting
www.androlic-konzalting.hr

zatvori