Srijeda, 24. travnja 2024.

TEH MARATON Đuka Pelcl pješači od Iloka do Prevlake za tehničku kulturu

Hrvatska zajednica tehničke kulture na jedinstven način obilježava 70 godina svog kontinuiranog djelovanja.

Naime, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova Đuka Pelcl iz Požege krenuo je pješice na tzv. TEH MARATON kako bi popularizirao tehničku kulturu, a put ga je danas doveo i do našeg grada. Ugostila ga je Zajednica tehničke kulture grada Koprivnice, a za Dravu info objasnio je zašto pješači preko cijele države.

Priča je krenula prije točno deset dana, 4. veljače. Krenuo sam na put nazvan TEH MARATON dug 1.400 kilometara, od Iloka do Prevlake. Ideja je, a krenula je eto i realizacija, da obiđem sve gradske i županijske zajednice, gdje god imamo našu tehničku kulturu.

To nije nimalo lak zadatak, pogotovo u ovo doba godine.

Definitivno je teško… znao sam da će biti, ali sve u svemu prilagođavam se i cesti i uvjetima i, eto, vremenskim uvjetima koji su se sada uistinu pogoršali s obzirom na ovu kišu koja me već danima prati.

U Koprivnici ga je dočekala i zamjenica gradonačelnice Melita Samoborec. Članovi koprivničke Zajednice tehničke kulture predstavili su mu što se u Koprivnici radi, kakve uspjehe postižu koprivnički fotografi, astronomi, zmajari, radioamateri i drugi. Zajednica tehničke kulture grada Koprivnice uistinu se ima čime pohvaliti, zaključio je Pelcl.

Posebno mi je naravno drago da sam danas došao ovdje, u ovaj objekt Zajednice tehničke kulture, da vidim aktivnosti koje se ovdje provode. Ovo što sam vidio već me zadovoljava, s obzirom na to da sam i ja stalno u toj našoj tehnici. Prostora ima, trebaju i lokalne vlasti dati više potpore, naravno i naše resorno ministarstvo, činjenica je da financija nikada nije dovoljno.

Stoga se Hrvatska zajednica tehničke kulture po prvi puta odlučila na ovakav korak kako bi tehničku kulturu približila javnosti i istaknula njen značaj, pogotovo za mlade.

Pelcl će prenoćiti u Koprivnici i već sutra rano ujutro kreće na sljedeću etapu svog puta, prema Varaždinu. Na cilj, najjužniji hrvatski poluotok, trebao bi stići 14. ožujka.

zatvori