Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home aem RAZGOVOR S POVODOM Tomislav Jurendić, novi pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova

RAZGOVOR S POVODOM Tomislav Jurendić, novi pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova

3
RAZGOVOR S POVODOM Tomislav Jurendić, novi pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova
Izvor: Koprivnički godišnjak 2012.
39-godišnji Koprivničanac, doktor znanosti Tomislav Jurendić imenovan je pomoćnikom ministra regionalnog razvoja i EU fondova Tomislava Tolušića.

Iako će službeno početi raditi tek od ponedjeljka, Jurendić je već jutros bio na novom radnom mjestu nakon čega je Dravi info odgovorio na pitanje zašto se prihvatio ovog posla:

– Odlučio sam prihvatiti se ovog posla jer sam dobio ponudu za sudjelovanje u projektima naše države, naše domovine. To je bila prigoda da se pridružim timu koji se formira i većim je dijelom već formiran. To je za mene veliki, veliki izazov i mogućnost da doprinesem razvoju naše domovine. Većeg motiva od toga nema. Sve druge svoje želje već sam realizirao kroz svoj znanstveni rad i kroz poduzetništvo. Veći dio mojih životnih želja već je postignut, a ovo je zadovoljstvo i čast što uopće mogu sudjelovati u radu Vlade i Ministarstva.

Vaš stranački šef, dožupan Darko Sobota izrazio je zadovoljstvo Vašim imenovanjem te rekao da imate iznimne reference za ovaj posao. Osim znanstvene karijere, što Vam još ide u prilog?

– Imam iskustva na području znanosti i poduzetništva. U posljednje četiri i pol godine upravljam jednom, a unazad dvije godine dvjema tvrtkama. U posljednje dvije do tri godine radim na pripremi natječaja za kandidiranje općina i poduzetnika za povlačenje novca iz europskih fondova. Znanost, poduzetništvo i EU fondovi područja su na kojima sam dokazao svoju uspješnost.

Imali smo prilike čuti da ste u tome bili vrlo uspješni. Imali smo prilike čuti i da županijska uprava i ljudi koji su Vas kandidirali imaju velika očekivanja od Vašeg angažmana u Zagrebu i Ministarstva u kojemu ćete raditi.

– Ja mogu obećati da ću se truditi ispuniti svoje obveze i doprinijeti na najbolji mogući način.

Samo to?

– Da, samo to. Prvo se moram upoznati sa sustavom Ministarstva, kako funkcionira i što će mi konkretno od poslova biti dodijeljeno. Nešto više o konkretnim projektima u ovim trenucima još ne mogu govoriti. Znam jedino da nas očekuje jako puno posla.

Jeste li već preuzeli posao u Ministarstvu?

– Jutros sam bio u Ministarstvu, kontaktirao sam s ministrom no na dužnost bih trebao stupiti u ponedjeljak.

Ministar Tomislav Tolušić dolazi iz Virovitice. Poznajete li ga od ranije?

– Ministra poznajem od ranije, ali ne tako dobro kao što ćemo se upoznati radeći zajedno.

Što će biti s Vašim tvrtkama i Vašom znanstvenom karijerom tijekom četiri godine koliko biste trebali obnašati dužnost pomoćnika ministra?

– Ja ću sukladno zakonu izaći iz vlasništva tvrtki. No one bi trebale nastaviti raditi dalje. Postoji dobra baza za daljnji rad, a kako će to ispasti ostaje na zaposlenicima i onima koji će ih voditi.

Što će biti s Vašom znanstvenom karijerom? Ona će također malo pričekati?

– Ona će dosta pričekati, ali vidjet ćemo nakon ovog angažmana što će dalje biti.

U novinskom članku od prije nekoliko godina Vaša su otkrića najavljivana kao početak ‘Treće industrijske revolucije’. O čemu je doista riječ?

– Ja bih rekao da je bila riječ o interpretaciji. S obzirom na to da su to nove stvari, odradili smo predistraživačku fazu, potkrijepili određenim znanstvenim radovima koji su prošli na visokoj razini u inozemstvu. No da bi se započelo s konkretnim laboratorijskim istraživanjima, eksperimentalnim mjerenjima, potrebno je imati opremljen laboratorij. Mi do toga nismo došli jer su ulaganja poprilična.

* * *

Recimo i da se dr.sc. Jurendić osim uspješnom znanstvenom i poduzetničkom karijerom može pohvaliti i sređenim obiteljskim životom. Živi u Koprivnici, ima suprugu i četvero djece od kojih su dvoje najmlađih blizanci. Kaže da će i na novom poslu rado biti na usluzi svojim sugrađanima.

Sobota: Puno očekujemo od njegova rada

Tomislava Jurendića za ovu je dužnost predložio podravsko-prigorski HDZ, čiji je predsjednik Darko Sobota iznimno zadovoljan ovim imenovanjem. Riječ je, kako kaže, o članu stranke s respektabilnim životnim i profesionalnim iskustvom:

On se dokazao u svome radu ne samo u svom znanstvenom radu već i na polju projekata koji su vezani uz EU fondove. I sve te preporuke koje smo ja i Županijski odbor HDZ-a dobili od čelnika naših lokalnih samouprava s kojima je radio kao konzultant su bile potvrda da smo kandidirali čovjeka koji zaslužuje tako veliku dužnost. No to je ujedno i čovjek od kojega svi mi, i sama županija, čelnici lokalne samouprave ali i mali i srednji poduzetnici puno očekujemo od njegova rada.

Sobota kao dožupan za gospodarstvo očekuje od našeg pomoćnika i cijelog ministarstva realizaciju nama važnih infastrukturnih projekata poput brze cestovne poveznice, modernizacije željezničke pruge, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, ali i projekta navodnjavanja Goljak te drugih koji će osigurati ne samo prometnu povezanost već i novi gospodarski razvoj naše županije. Sobota izražava i uvjerenje da će još naših stručnjaka biti imenovano za obnašanje važnih funkcija u ministarstvima, što bi moglo uslijediti za 10 do 14 dana. No konkretna imena zasad ipak ne želi isticati.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori