Četvrtak, 18. travnja 2024.

MILIVOJ ANDROLIĆ Imam životopis i kompetencije za župana te viziju razvoja županije

Koliko ima istine u tome da u ovdašnjem SDP-u vlada pravo ratno stanje, Drava info pitala je predsjednika Županijske organizacije stranke Milivoja Androlića.

Naime, zna se da je koprivnički SDP pokrenuo inicijativu za Androlićevim opozivom, a sve je na kraju dobilo predznak borbe dviju struja – one koji su za Zorana Milanovića i one druge koja je za Zlatka Komadinu, odnosno Zvonimira Mršića.

Što je istina – rat, raskol ili nešto treće?

– Ne bih ovo nazvao ratom. To su različitosti, koje su trenutno vrlo izražene. Dio je to demokracije i demokratskog procesa unutar SDP-a i cijelog hrvatskog društva. Sve dok su u granicama jednog normalnog suprotstavljanja stavova, dobro su došle.

Oprostite, ali ovo u javnosti izgleda daleko jače od običnog „suprotstavljanja stavova“. U igri su daleko veći ulozi.

– Trebate mi reći na koje uloge mislite.

Od predsjednika županijskog SDP-a ne očekujem da djeluje neupućeno.

– Morate me direktno pitati i tražiti direktne odgovore.

Dobro, znamo da je u tijeku proces izbora novog vodstva SDP-a. Znamo da je još tijekom formiranja listi za sabor došlo do nesuglasica unutar stranke na našem području a čini se da Vi osobno, iako ste Koprivničanac, kao predsjednik županijskog SDP-a ne dijelite iste stavove s koprivničkim SDP-om.

– Ispravak: ne s koprivničkim SDP-om već s vodstvom koprivničke organizacije. Istina je da se razlikujemo u određenim stavovima i to ne mora u konačnici biti loše. Vidjet ćemo što će to donijeti stranci i svima nama. Jesam dio koprivničke organizacije, ali sam i županijski predsjednik i moram imati širu perspektivu od vodstva koprivničke organizacije.

Je li istina da se upravo u Koprivnici i u našoj županiji vodi borba na život i smrt između Milanovićeve i Komadinine struje koju ovdje poistovjećuju s Mršićem?

– Ja ne bih govorio o ratu. Za predsjednika SDP-a Hrvatske pravo glasa ima svaki pojedini član. Od svih tražim da o kandidatima ne govore loše. Možemo dati svoje argumente za svoje favorite, ali molim da ne govorimo loše o onima drugima.

Je li istina da ste vi u županijskom SDP-u nezadovoljni načinom na koji koprivnički dio stranke upravlja Gradom?

– Tko to u županijskom SDP-u? Mislite li na mene osobno kao predsjednika, Županijski odbor, Predsjedništvo?

Na skupu županijskog SDP-a Dražen Pros je izrazio takve stavove.

– Kolega Pros je dio Gradske organizacije Koprivnica. On je član predsjedništva Gradske organizacije Koprivnica, a ujedno je i član Predsjedništva SDP-a. On nije nešto što je izvan gradske organizacije. Ima pravo iznijeti svoje stavove na stranačkim tijelima. To je čovjek koji je donedavno bio prvi čovjek koprivnčkog SDP-a, nakon toga je četiri godine radio kao zamjenik ministra, on je u biti koprivnički SDP-ovac. Mislim da svih 500-tinjak članova koprivničke organizacije imaju čime biti zadovoljni. Pa imali smo zamjenika ministra.

Je li istina da je Dražen Pros kandidat županijskog SDP-a za novog podravsko-prigorskog župana?

– Ne. Mi na razini županije nismo raspravljali o kandidaturama niti smo otvorili proces kandidature, niti je vrijeme da se to učini. Ali ako me pitate ima li on kompetencija da dobro radi taj posao, ima. Ima on, ali ima još dosta SDP-ovaca koji su kompetentni da dobro obavljaju posao župana. I to mislim puno bolje nego što to radi trenutna županijska vlast.

Kažete da SDP može dati bolju županijsku vlast. No koliko ja pratim Županijsku skupštinu, moj je osobni dojam da je Vaša politička opcija kao oporba relativno mlaka.

– Na žalost, trenutno u Županijskoj skupštini SDP ima samo 7 vijećnika, za razliku od 16 iz mandata ranije. Da nas je više, bilo bi bolje. Slažem se s Vašim mišljenjem i trebali bismo jače djelovati. No postoje i druge alatke izlaska u javnost. U posljednjih pola godine više sam ih koristio no i tu treba imati mjere da se ne pretvorimo u kritičare. Želja nam je davati prijedloge kako poboljšati kvalitetu života građana naše županije.

No sve je ipak ostalo samo na razini prijedloga koje vladajuća većina nije usvojila.

– Da, to je problem vladajuće većine koja se umrtvila jer je već dugo na vlasti. To je postala njihova rutina van koje ne rade značajne iskorake. Smatramo da treba unijeti osvježenje, a SDP je to u stanju, poput naših mjera poticanja obrazovanja.

Gospodine Androliću, jeste li Vi osobno među, kako kažete, onim SDP-ovcima koji su kompetentni biti novi župan?

– To svakako jesam. Ne samo po funkciji predsjednika SDP-a već imam i kompetencije i životopis koji zadovoljava sve kriterije za to. Osim toga, imam viziju razvoja županije. No ne može nam biti krajnji cilj borba za pozicije i loviti poziciju. Krajnji cilj treba biti vizija razvoja zajednice. Vodeća funkcija samo je alatka za ostvarenje cilja.

Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.
Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.

S jedne strane imamo zahtjev za Vašim opozivom u županijskom SDP-u, s druge strane Vi se smatrate sposobnim i kvalitetnim kadrom za budućeg župana. Što će biti?

– Ha, ha, što će biti odlučit će članovi stranke u našoj županiji. Nisam samo ja kandidat koji zadovoljava uvjete, koji je sposoban i koji može bolje voditi županiju nego što to radi aktualni župan. Kada dođe vrijeme, onda ćemo porazgovarati o tome tko će biti kandidat SDP-a i vjerujem koalicije koju ćemo formirati i koji će ovu županiju gurnuti u napredak, koji će razviti nove usluge u županiji i podići kvalitetu življenja.

Zanimljivo. Vaš mlađi stranački kolega Mišel Jakšić rekao je nedavno za naš medij da bi novi župan ili čak županica mogli biti načelnik legradske općine Ivan Sabolić, ali i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak ili pak Križevčanka Marija Vukobratović.

– I u redu. To su sve istaknuti SDP-ovci. A ima nas još. SDP ima dovoljno snažan ljudski resurs i ne moramo strahovati. Tko će biti kandidat za župana, doći ćemo i do toga. Sazrijet će vrijeme da se donese ta odluka. No važno je imati na umu da nam cilj mora biti ne imati župana samo zato da ga SDP ima. To je pogrešno mišljenje. SDP treba imati župana zato da bi naša županija bila učinkovitija, da bi postala županija-uzor na ovom području, a ne županija koja je u usporedbi s ostalima na sjeverozapadu Hrvatske po razvoju svojih usluga na začelju.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori