Utorak, 23. travnja 2024.

MARIJAN ŠPOLJAR Pred koprivničkim muzealcima je iznimno zahtjevna godina

U Muzeju grada Koprivnice za ovu su godinu kreirali vrlo bogat plan aktivnosti. Nije samo riječ o muzejskim izložbama i programima već i o drugim aktivnostima koje će označiti početak novog doba koprivničkog muzeja.

Konkretno, ravnatelj Marijan Špoljar kaže da su aktivnosti podijeljene na tri područja:

– Jedan je programski i vrlo nam je ambiciozan. Sadrži istraživanja i to od arheologije do etnologije. Potom su tu vrlo intenzivni izložbeni programi u sva tri naša prostora: u Muzeju grada Koprivnice, u Galeriji Koprivnica i u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Treći je dio kadrovsko ekipiranje. Moj temeljni stav je da moramo osposobiti mlade stručne ljude. U tijeku je svojevrsna smjena generacija u našoj ustanovi i uvjeren sam da će za do tri godine koprivnički muzej postati jedna – ako ne od središnjih muzejskih institucija u Hrvatskoj, onda barem netko tko će biti zapažen na nekoliko razina.

Naše je sljedeće pitanje možemo li očekivati da koprivnički muzej više novca zarađuje sam, da bude samoodrživa ili samodohodovna institucija o čemu smo proteklih godina imali prilike slušati najave.

– Apsolutno! Naš temeljni stav je usmjeren prema tom profilu djelovanja institucije. Naravno, nikad institucije poput muzeja neće biti netko tko će se isključivo sam financirati. No težimo europskom modelu po kojemu se ovakve institucije financiraju iz tri izvora s po jednakim udjelima – iz vlastitih sredstava, iz proračuna osnivača i preostala trećina iz drugih izvora, poglavito raznih natječaja. Trenutno je priprema za jedan takav natječaj u visokoj razini. Riječ je o projektu Općine Hlebine za tamošnju Galeriju naivne umjetnosti. Razvijamo i projekt kuće Malančec, ali i veliki projekt Muzejskog kvarta. Za taj veliki projekt koji će označiti novo vrijeme u Koprivnici vjerujemo da ćemo dobiti financijsku potporu Europske unije. Tražimo sve mogućnosti da naše programe i planove prijavimo na natječaje donacija, zaklada i drugih mogućih izvora. Nije nam želja funkcionirati po principu „koliko novca, toliko muzike“ već se želimo okrenuti prema alternativnim izvorima prihoda i onda razvijati ambiciozne djelatnosti.

Špoljar kaže i da su u Muzeju zadovoljni sanacijskim radovima što su u tijeku u Vili Malančec. U tijeku je jedna faza radova između prvog kata i prizemlja. Radovi se odvijaju u skladu s priljevom novca iz gradskog proračuna i Ministarstva kulture. O rekonstrukciji i uređenju ove vrijedne koprivničke građevine također se godinama priča, a za očekivati je da će ovo gradsko blago biti definitivno uređeno u sklopu projekta Muzejski kvart koji je već dobio preliminarnu potporu Ministarstva kulture, a svi zajedno očekuju da će taj projekt financirati EU.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori