Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno Knjižnica poziva: Darujte slikovnice djeci koja ih nemaju

Knjižnica poziva: Darujte slikovnice djeci koja ih nemaju

0
Knjižnica poziva: Darujte slikovnice djeci koja ih nemaju
Knjižnica i čitaonica Fran Galović ovaj je mjesec posvetila prikupljanju slikovnica za djecu koja ne posjeduju niti jednu.

Na ovu akciju pod nazivom „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”, koja se provodi po čitavoj Hrvatskoj, knjižničare je potaknulo istraživanje Unicefa koje je pokazalo da svako treće dijete u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnici ni dječju knjigu. Rekla je to Dravi info knjižničarka Dječjeg odjela Danijela Petrić te dodala:

Siromaštvo u ranoj dječjoj dobi ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje i na obrazovanja, kao i na sveukupni razvoj djeteta.

Djeca i roditelji koji se žele uključiti u akciju i darivati novu ili staru i očuvanu slikovnicu, koju će knjižničari proslijediti ustanovama i udrugama koje brinu o dobrobiti djece moraju napraviti sljedeće:

Moraju doći na Dječji odjel Knjižnice do kraja veljače. Na slikovnicu koju su donijeli će staviti naljepnicu tko je darivao slikovnicu, a mi ćemo na kraju akcije sve prikupljene slikovnice proslijediti potrebitima – i udrugama i ustanovama koje brinu o dobrobiti djece.

O kojim se udrugama radi u koprivničkoj Knjižnici još ne znaju, a prema riječima knjižničarke Danijele Petrić, sve ovisi o količini koja će se prikupiti pa će naknadno biti određeno kome su najpotrebnije. Ovom akcijom knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga (14.2.) u okviru nacionalne kampanje „Čitaj mi!“.

zatvori