Subota, 20. travnja 2024.

IZ DAMASKA U HOMS I ALEP Goran Šafarek snima dokumentarac o ratu u Siriji

Poznati koprivnički biolog, fotograf, snimatelj i čuvar prirode te odnedavno i ratni reporter Goran Šafarek ovih se dana nalazi u ratom zahvaćenoj Siriji, zemlji koja je trenutno vjerojatno među posljednjima na popisu poželjnih krajeva za posjetiti. Tamo je na radnom zadatku: snima dokumentarni film i priprema reportaže o stanju stvari.

Društvo mu pravi poznati putopisac Hrvoje Ivančić, inače vrsni poznavatelj Sirije koji je tamo već bio nekoliko puta. Dvojac je trenutno u glavnom gradu Damasku, a uskoro će krenuti prema Homsu i Alepu gdje su sukobi znatno žešći.

– Došli smo prije svega snimiti dokumentarac, ali želimo i pokazati realnu sliku o Siriji i pobliže objasniti uzroke izbjegličke krize koja je dotakla i nas u Podravini – rekao nam je Goran u kratkom javljanju iz Sirije. – Situacija je ovdje pomalo paradoksalna. Ovdje gdje smo sada, u centru Damaska, ljudi slave Valentinovo, a dva kilometra dalje su islamisti koji omataju žene od glave do pete.

– Trenutno je mirno, ali jučer je bilo jakih borbi u predgrađima, protiv Jaysha al-Islama u Jobaru te ISIS-a u Yarmouku, svega dva-tri kilometra odavde – dodaje Goran. Od stranaca su u gradu, kaže, samo novinari i rusko vojno osoblje.

Sirijom Goran i Hrvoje ne hodaju sami već imaju službenu pratnju i prevoditelja, no to je slaba utjeha u ratnoj zoni u kojoj stvari bilo kojeg trenutka mogu poći južno. – Kad si na prvoj liniji pa počnu detonacije, na nebu zapara mlažnjak i onda čuješ boom i gusti dim poslije… nije baš svejedno.

– Sirijci su izuzetno srdačni i unatoč vojnim barikadama svakih stotinu metara, vojnici su jako dobri… Možda zato što svi misle da smo Rusi – kaže Goran.

Oko samog Damaska trenutno stanje nije tako kritično, ali jako je vruće oko Alepa, jednog od njihovih sljedećih ciljeva. – Idemo prvo u Homs koji je razrušen kao Staljingrad, pa onda u Alep, ali ako bude jako “vruće” možda nas odbiju.

Goranu držimo palčeve da napravi fantastičnu reportažu i sigurno se vrati kući u Koprivnicu, što je u planu 22. veljače. Najnovije fotografije iz Sirije možete pratiti na njegovoj Facebook stranici Goran Safarek Photography & Cinematography, a možete ga čuti i u ponedjeljak navečer u javljanju uživo u središnji Dnevnik HRT-a.

zatvori