Četvrtak, 18. travnja 2024.

“Moraš biti z ljudima! Dečki, glave skupa!”

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici održana je komemoracija Josipu Friščiću.

Bivši podravsko-prigorski župan, saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora, predsjednik HSS-a, angažiran u društvenom i sportskom životu, preminuo je u subotu navečer shrvan teškom bolešću.

Njegov nasljednik župan Darko Koren govoreći o Junaku iz doline, kako su ga zvali, je rekao:

Joži je Podravina, ali i Hrvatska uvijek bila u srcu i u njima je ostavio neizbrisiv trag u političkom, gospodarskom i društvenom životu. Bio je veliki političar, čovjek koji je uvijek imao vremena za ljude i njihove probleme. Bio je skroman, a opet uspješan.

Puno je toga dobroga Joža napravio za županiju, podsjetio je Koren te rekao:

Pamtit ćemo ga po iskrenom, ali čvrstom stavu zbog kojeg je ostavio trag u brojnim projektima. Iako su i drugi pripisivali zasluge, Joža je prihvatio program JPP-a i izgrađena je Gimnazija Fran Galović, na području zdravstva ostavio je projekt težak 200 milijuna kuna, to je današnja Interna, založio se u presudnom trenutku za izgradnju brze ceste i da nije bilo njega, ne bi je bilo, a i na području zaštite okoliša začetnik je ideje o izgradnji Piškornice… to su samo neki od projekta u kojima je ostao Jožin pečat.

Od Friščića se u ime lokalnog HSS-a oprostio i Krunoslav Belaj iz Rasinje prisjetivši se konkretnih Jožinih riječi:

Moraš biti z ljudima! Dečki, glave skupa! Ja lude ne delim na poštene i nepoštene. Mi v HSS-u vodimo rasprave o ideologijama, nas zanima običan mali čovek i kak on živi. To su neke od tvojih riječi izrečene i s ove govornice, a koje sam posebno upamtio. Životne su to istine koje si živio i u koje si istinski vjerovao. I da, dragi Joža, pošten prije svega, hrabar i dosljedan čovjek i političar, a to su kvalitete samo najboljih i po tome ćemo te pamtiti.

Robert Kerovec uputio je posljednje riječi Joži u ime sportaša te se prisjetio:

Teško je u ovom trenutku i u ovo kratko vrijeme pobrojiti sve Jožine zasluge. Nije bilo kluba niti člana velike nogometne obitelji kojem Joža nije pomogao. U svom radu, u nogometu i životu bio je vrijedan i ustrajan. Uvijek je gradio, spajao, poticao na zajedništvo i suradnju, izbjegavao podjele i svađu.

Joži u čast danas su se u Koprivnici okupili svi iz javnog života grada i županije, a došli su mnogi i iz javnog i političkog života Hrvatske. Među ostalima, na komemoraciju su došli i Stipe Gabrić Jambo i Marin Pucar. Osim komemoracije u koprivničkoj gradskoj vijećnici, u prijepodnevnim satima je u Jožino ime održana komemoracija i u središnjici HSS-a u Zagrebu.

zatvori