Srijeda, 24. travnja 2024.

Koprivnička Zimska služba zapeta k’o puška

Šef Zimske službe Grada Koprivnice Dražen Marđetko za Dravu info je rekao: Spremni smo, čekamo da napada dovoljno snijega.

Snijeg, pravi sinonim zime, ove je sezone za svoj dolazak u naše krajeve čekao sve do 2. siječnja nove nam 2016. godine. Iako lagano prha, kako to običavamo reći mi u Podravini, smrznuto tlo i niska temperatura zraka dobra su podloga za još uvijek lagani snježni prekrivač.

Dražen Marđetko, najodgovornija osoba koprivničke Zimske službe, kaže da će ekipe na teren izaći kad napada 8 do 10 cm snijega, iako nove zakonske odredbe obvezuju intervencije tek na 15 cm snijega na tlu. Situacija za sad, kaže Marđetko, nije nimalo panična. Rotori, uzbrdice i mostovi, koje su solili tri prošle noći, su crni jer se snijeg lagano otapa. Ceste koprivničkih ulica lagano su bijele no razloga za paniku nema. Recept za sigurnost u prometu jest, podsjeća Marđetko, korištenje zimske opreme u kombinaciji s laganom vožnjom.

I još da podsjetimo: koprivnička Zimska služba odgovorna je za prometnice i pješačko-biciklističke staze na području grada i prigradskih naselja. Ralice i posipači su montirani na kamione i spremno u hangaru čekaju start. Svaki kamion ima duplu postavu pa kad se tome dodaju i posade traktora i drugih radnih strojeva, trenutno je za borbu protiv snijega spremno 15 ljudi. Na lageru je trenutno i 400 tona soli, što je dostatno za otprilike 7 do 8 izlazaka na teren.

I ono što nikako ne smijemo zaboraviti. Gradska uprava je posao Zimske službe povjerila Komingu, no ne treba zaboraviti i na obveze građana – sami smo dužni očistiti snijeg na stazama ispred svojih domova, kuća i zgrada, te ispred poslovnih prostora.

zatvori