Utorak, 23. travnja 2024.

KOLUMNA: Zimski pregled voćaka

U održivoj proizvodnji voća nedopustivo je suzbijanje štetnika „napamet”. Temelj održive zaštite je redovito praćenje štetnika i njihovih prirodnih neprijatelja u voćnjaku. Samo potpunim poznavanjem stanja u voćnjaku mogu se spriječiti iznenadne štete i izbjeći nepotrebna tretiranja.

U plantažnim nasadima praćenje štetnika počinje već u vrijeme zimskog mirovanja i traje sve do berbe. Za praćenje štetnika, korisne i indiferentne faune najčešće se koriste metode: zimski pregled grana, vizualna metoda, metoda otresanja grana, feromoni, olfaktorni mamci, ljepljive ploče i dr.

Zimskim pregledom grana kontrolira se nazočnost prezimljujućih stadija štetnika, a rezultati nam koriste za prognozu njihove pojave u vegetaciji. Na jabukama se najčešće kontrolira nazočnost i brojnost prezimljujućih stadija lisnih uši, crvenog voćnog pauka, štitastih uši i minera okruglih mina. Za pregled se najčešće koriste dvogodišnje grančice izrezane na duljinu 20 cm, no brojnost pojedinih štetnika prati se i na deblu. Da bismo lakše uočili sitna jaja za pregled nam je potrebna i lupa.

Jaja lisnih ušiju. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Jaja lisnih ušiju. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Lisne uši prezime u obliku crnih sjajnih jaja veličine 0,5 mm. Zimska jaja su smještena pojedinačno na jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama. Ako ustanovimo više od 25 jaja na dužni metar dvogodišnjih grančica znači da pojavu prve generacije možemo očekivati u kritičnom broju.

Štitaste uši se u vrijeme zimskog mirovanja nalaze na kori drveta, debla i grana ispod štita. Jabučna koma uš ima štit u obliku zareza ispod kojeg prezime jaja dok kalifornijska štitasta uš ima tamnosivi, okrugli spljošteni štit, na kojem se dobro vide koncentrični krugovi. Ispod tog štita prezimi ličinka. Suzbijanje štitastih uši potrebno je ako se na 2-3% izboja nađu štitići uši. Ako je napad slabiji, mogu se tretirati samo zaražena stabla. S obzirom da je borba sa štitastim ušima vrlo teška, potrebno je reagirati čim na nekom stablu uočimo štitiće.

Jabučna krvava uš na mjestu reza. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Jabučna krvava uš na mjestu reza. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Jabučna krvava uš posljednjih godina postaje sve veći problem u plantažnim voćnjacima jabuka, a sve češće se javlja i u manjim voćnjacima uz okućnice. Odrasle uši su crvenosmeđe boje prekrivene gustom bijelom voštanom prevlakom. Ako se prevlaka makne i uši zdrobe, pojavljuje se crvena tekućina po kojoj je uš dobila ime. Ličinke jabučne krvave uši prezime na vratu korijena te u pukotinama debla i rak ranama. Zimi podnose vrlo niske temperature do -27 °C. Prag štetnosti za jabučnu krvavu uš je 5–8% napadnutih izboja, a u mlađim voćnjacima može bit i niži.

Jabučna krvava uš na korijenovom vratu. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Jabučna krvava uš na korijenovom vratu. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Moljac kružnih mina je periodički štetnik koji se u pojedinim godinama toliko prenamnoži da može izazvati opadanje lišća sa stabala jabuka već krajem ljeta. Štetnik prezimljuje u stadiju kukuljice koje možemo vrlo lako uočiti na deblu ili u rašljama grana. Kukuljice su skrivene u bijelom kokonu i podsjećaju na sjemenke nekih trava. Ako je prosječni broj kukuljica po stablu veći od 10, možemo očekivati veliku brojnost leptira prve generacije.

Kukuljice moljca minera kružnih mina. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Kukuljice moljca minera kružnih mina. Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Crveni voćni pauk prezimi u stadiju zimskih jaja položenih oko pupova jednogodišnjih i dvogodišnjih grančica. Zimska jaja su crvene boje veličine 0,1 mm, a kritični broj u zimskom mirovanju je 1.000 jaja po dužnom metru dvogodišnje grančice.

Za što bolji i sigurniji urod u vašim voćnjacima, novu vegetacijsku sezonu najbolje je započeti zimskim pregledom voćaka.

zatvori