Utorak, 26. ožujka 2024.

KOLUMNA: Spriječite pojavu kovrčavosti lista breskve

Dolazi nam sve toplije vrijeme, a s njim i potreba za prvim ovogodišnjim zaštitama voćaka. Jedna od njih svakako je zaštita od kovrčavosti lista breskve.

Kovrčavost lista breskve najčešća je bolest breskve i nektarine. Kad u vrijeme pupanja breskve potraje toplo i kišovito vrijeme, znakovi bolesti mogu se pojaviti na gotovo svim listovima. Regeneracija izgubljenih nakovrčanih listova iscrpljuje biljku, negativno utječe na formiranje cvjetnih pupova i slabije je odrvenjavanje mladica pa su takva stabla podložnija zimskom smrzavanju.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Bolest se po nakovrčanom lišću lako prepoznaje. Po završetku listanja pojedini listovi postaju nakovrčani, mjehuravi i zadebljali, često veći od normalnih listova i lako se lome. Ovisno o sorti, nakovrčani dijelovi lista mogu biti zelenobijele ili crvene boje. Ubrzo se nakovrčani listovi osuše i otpadnu pa je u svibnju i lipnju moguć potpuni gubitak lišća.

Osim na lišću, moguća je, ali nešto rjeđe, pojava simptoma bolesti na mladicama i plodovima. Zaražene mladice su zadebljale i deformirane, a na plodovima se javljaju mjehurasta ispupčenja.

Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.
Snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Uzročnik kovrčavosti lista breskve je gljivica Taphrina deformans koja prezimljuje na kori debla i grana ili na ljuskicama pupova. Zaraza breskve i nektarine uzročnikom kovrčavosti lista moguća je samo na mladom, nediferenciranom tkivu uz dovoljno kiše. Optimalna temperatura za ostvarivanje zaraze je 15,5-21°C, a za razvoj kovrčavosti breskve oko 20°C. Prema tome, kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, a za ostvarivanje infekcije je (uz uzročnika bolesti) potrebna i kiša. Također je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti u voćnjaku.

S obzirom da do infekcije breskve može doći samo za kišnih dana u fazi prolistavanja, potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije nego se ostvare povoljni uvjeti za infekciju – prije najavljene kiše.

Do faze bubrenja pupova za zaštitu od kovrčavosti lista breskve koristimo fungicide na osnovi bakra (Modra galica, Nordox 75 WG, Neoram WG, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Champion, Champion flow SC, Cuprablau Z, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP – Manica). Ti su fungicidi tijekom vegetacije (od pojave listića) fitotoksični na breskvama i nektarinama pa se nakon faze bubrenja pupova pa do cvatnje preventivna zaštita obavlja pripravcima na osnovi ditianona (Delan 700 WDG), difenkonazola (Difcor), cirama (Ziram 76 WG) te gotove kombinacije trifloksistrobina i tebukonazola (Nativo 75 WG). Prskanje je potrebno provesti za mirna vremena bez vjetra uz povećan utrošak škropiva.

Važno je napomenuti da se ostvarena infekcija uzročnikom kovrčavosti breskve ne može naknadno suzbiti te je zaštitu potrebno provoditi isključivo preventivno – prije kiše.

zatvori