Utorak, 23. travnja 2024.

Doroteja nam otkriva zaboravljene narodne pjesme Novigrada Podravskog i okolice

Prvi CD mlade Koprivničanke Doroteje Juratović bit će javnosti predstavljen u četvrtak u sklopu programa Zimske škole folklora Hrvatske matice iseljenika.

Pod naslovom “Dorica plače, majkica javče” Doroteja je snimila narodne pjesme Novigrada Podravskog i njegove okolice. Ovim je CD-om pokazala svoje iznimne glasovne mogućnosti, ali i vještine sviranja violine.

Mlada Doroteja Juratović folklorom se bavi od svoje četvrte godine. Slobodno se može reći da joj očuvanje narodne baštine i tradicije teče venama i genima. Završila je Osnovnu glazbenu školu „Fortunat Pintarić“ – odjel violine. Iz Koprivnice je preselila u Zagreb gdje je završila Srednju školu za klasičan balet – Odjel narodnoga plesa. Završila je i školu Hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Sama Doroteja kaže da je ideja za snimanje CD-a nastala uz pomoć njene mame Đurđice Juratović, inače rođene Novigračice djevojačkog prezimena Sabolić.

Ona je više od 30 godina bila voditeljica folklora te je istraživala rodni Novigrad. Iako je prvenstveno bila usmjerena na narodne nošnje, zabilježila je i mnogo pjesama. Također su pronađeni i zapisi pjesama koji datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Najstariji napjevi zapisani su 1918. godine. Radi se o široj publici potpuno nepoznatim pjesmama, jer se u današnje vrijeme ne koriste.

Da je riječ o vrijednom CD-u potvrdio je i jedan od najvećih živućih hrvatskih autoriteta na području folkloristike, Andrija Ivančan. On je za Dravu info rekao:

To je jedan iznimno zanimljiv projekt prvenstveno stoga jer je nastao kao rezultat terenskog rada Dorotejine majke Đurđice. Riječ je o terenskim istraživanjima Novigrada Podravskog i njegove okolice, tijekom kojih je nađeno gotovo zaboravljeno blago. Osim njih, Doroteja je koristila i stare arhivirane i već objavljene materijale s tog područja. No znate, činjenica je da ljudi malo kopaju po tim materijalima, malo koriste te note. Ti prekrasni podravski napjevi s novigradskog područja će zapravo sada prvi puta ugledati svjetlo dana.

Doroteja je u stvaranju ovog CD-a koristila i zapise iz knjiga dr.sc. Ivana Ivančana, dr.sc. Vinka Žganca, prof. Blaža Mađera i Zlatka Špoljara.

Uz Doroteju, novigradske narodne pjesme izvode i Dijana Čerčić i Tajana Mađer (nekadašnje članice KUD-a “Ivan vitez Trnski” iz Novigrada Podravskog), Dorotejina sestra Barbara Juratović (svira cimbal) te Tamburaški orkestar KUD-a Podravka pod vodstvom Jurice Hrenića (student diplomskog studija glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, bavi se aranžiranjem i kompozicijom).

Promocija CD-a Dorica plače majkica javče bit će sutra (četvrtak, 7. siječnja) u Hotelu Podravina, a početak je najavljen za 21 sat.

zatvori