Subota, 20. travnja 2024.

Prijava je malo, ali problem je velik: Školarci, nažalost, ne žive život bez nasilja

Petra Šklebar i Lucija Jaković iz virovske OŠ "Franjo V. Šignjar" autorice su najboljeg likovnog i literarnog rada u sklopu projekta "Živim život bez nasilja".

„Živim život bez nasilja“ naslov je dokumentarnog filma o istoimenom projektu što je prikazan učenicima sedmih razreda županijskih osnovnih škola u koprivničkom Kinu Velebit.

Maja Vrbek iz Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke podsjetila je da je projekt startao 2010. godine, a provodi se na nacionalnoj razini jer je vršnjačko nasilje prepoznato kao veliki problem s kojim se susreću djeca i mladi. U ovih pet godina, kaže Vrbek, policijski preventivci obišli su sve škole u županiji i sve relevantne institucije, nigdje nisu naišli na zatvorena vrata što im je omogućilo susret s oko 3.000 učenika. Sve su njih informirali i educirali o problemima nasilja. Kad pak govorimo o brojčanim pokazateljima vršnjačkog nasilja u školama, situacija je naizgled idealna:

Prema broju prijava, slika je idealna. Međutim, stvarno stanje je drugačije. Godišnje imamo oko sto dojava nasilja među djecom i mladima. Međutim, provodeći ova predavanja sigurna sam da su ovi problemi daleko veći.

Maja Vrbek. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Maja Vrbek. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Policijski preventivci ne drže suhoparna predavanja već ih provode na interaktivan način, pri čemu je važno sudjelovanje učenika, zbog čega organiziraju i razne radionice:

Tako smo od učenika doznali, dio toga smo snimili u film, da problemi postoje. Oni su u vidu neprimjerenog zezanja u kontinuitetu. Isto tako velika zastupljenost problematike vezane uz društvene mreže što nam je popriličan problem. Primijetite na djeci da postoji i nasilje u obitelji, ali i među njima. Kroz sve ovo vrijeme smo postigli da smo prijemčljivi, prepoznatljivi. Djeca na drugačiji način reagiraju sada kad s njima komuniciramo u kontinuitetu. Najveći nam je cilj da se zna što je nasilje, kako ga prepoznati i da se ne okreće glavu od njega nego da se nasilje prijavi.

U projektu su sudjelovale dvije osnovne škole – Koprivnički Bregi i „Franjo Viktor Šignjar“ iz Virja. Njihovi su učenici svoje stavove na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije izrazili sudjelovanjem u literarnim, likovnim, scenskim i glazbenim aktivnostima. Njihovi najbolji radovi posebno su izloženi i ocijenjeni, a autorica najboljeg likovnog rada, 14-godišnja Petra Šklebar, učenica virovske škole, nije očekivala da će upravo njen crtež biti najbolji:

Inspiriralo me predavanje o nasilju pa sam nacrtala trnje koje predstavlja nasilje, a dječak s balonom nas odvodi od nasilja.

Petra Šklebar, autorica najboljeg likovnog rada. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Petra Šklebar, autorica najboljeg likovnog rada. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

13-godišnja Lucija Jaković također iz virovske škole napisala je najbolji literarni rad na temu kako živjeti bez nasilja kojega je u suvremenom svijetu jako puno:

Za moj me rad inspiriralo predavanje koje smo imali u školi. Od nasilja se možemo obraniti tako da o njemu ne šutimo. Ako se dogodi, moramo to reći roditeljima i ostalim odraslima koji nam mogu pomoći. Moramo se obraniti od nasilja.

Lucija Jaković, autorica najboljeg literarnog rada. Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Lucija Jaković, autorica najboljeg literarnog rada. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Vrijedno je spomenuti da je promociju filma organizirala Koprivničko-križevačka županija u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga. Na provedbi projekta uz policijske preventivce posebno su angažirani i županijski koordinatori za provođenje školskih preventivnih programa. Projekt je okupio ministarstva unutarnjih poslova i znanosti, obrazovanja i sporta, lokalnu zajednicu, ali i predstavnike civilnog društva.

zatvori